5 tips om iemand die gepest wordt te helpen

5 tips om iemand die gepest wordt te helpen

22-04-2016 - Zelf ga je met heel veel plezier naar school, maar die ene klasgenoot... die heeft het minder fijn bij jullie. Verstopte tassen, gemene opmerkingen en misschien zelfs geweld: nog steeds worden heel veel kinderen gepest. Wil jij daar iets tegen doen, maar weet je niet goed wat? Check deze tips!


#1. Doe niet mee
Het klinkt logisch, maar als een pester een harde grap maakt tegen zijn slachtoffer, lach je misschien toch mee. Geintje, moet kunnen, toch? Nee. Niet als je elke dag superveel van deze ‘geintjes’ hoort, die je zelf al lang niet leuk meer vindt. Door te stoppen met lachen, laat je de pester zien dat jij dit gedrag helemaal niet cool vindt. En da’s belangrijk, want veel pesters pesten om populair te worden en te blijven.

#2. Steun het slachtoffer
Je hoeft niet meteen BFF’s te worden, maar je kunt iemand die gepest wordt, wel steunen. Vraag hem of haar bij jouw groepje als er samengewerkt moet worden, groet op de gang of maak een praatje. Dat zorgt ervoor dat het slachtoffer zich minder alleen voelt.

#3. Zeg tegen de pesters dat ze moeten kappen
Ben je zelf ook populair en heb je het gevoel dat je de pesters wel aankunt? Zeg dan eens tegen ze dat ze moeten kappen. Misschien schrikken ze en stoppen ze (een tijdje) met hun gedrag. Bang dat je zelf ook gepest wordt als je dit doet? Check dan tip 5.

Lees ook: 5 dingen die je moet doen als je een naaktfoto krijgt

#4. Bewaar bewijs
Pesten gebeurt niet alleen in real life, maar gaat vaak online verder. Merk je dat iemand op social media voor gek wordt gezet? Maak dan een screenshot. Als je dan hulp zoekt, kun je meteen laten zien wat er gebeurt.

#5. Schakel hulp in
Misschien wil het slachtoffer absoluut niet dat je gaat praten met leraren of hulpverleners, maar meestal stopt pesten niet zomaar en heb je daar echt hulp van een volwassene bij nodig. De meeste scholen hebben een vertrouwenspersoon met wie je over dit soort zaken kunt praten. Samen met het slachtoffer kunnen jullie dan bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Lees ook: Help! Ik ben verliefd op mijn leraar

Foto: We Heart It

Tell us what you think

Ben jij wel eens gepest?

  •  
  •  
  •  

9Reacties

 • Dancing-Queen Fri 22 Apr '16 13:55

  Reactie: Nee, nooit
  Reageer!
  Nee nooit echt gelukkig.

  Dit is niet ok!

 • Sanneeee Fri 22 Apr '16 14:19

  Reactie: Ja, maar het is nu weer over
  Reageer!
  ik groep 7 heel erg

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Fri 22 Apr '16 18:52

  Reactie: Ja, ik word gepest
  Reageer!
  Al vanaf de basisschool groep 4 ofzo in groep 8 was het wel leuk maar zit nu in de 1e van de middelbare en ik word er gek van... Aan het begin was het wel leuk maar nu... Jeetje

  Dit is niet ok!

  • Anonymous

   Anoniem Fri 29 Apr '16 22:22

   wat erg.... ik ben zelf ook gepest..... in het begin wel "leuk" ja. het werd maar erger en erger mijn juf zag het maar deed er niks aan. ik zal je mijn pestverhaal besparen haha . maarbij mij hielp het heel erg om er over te praten. ik ben naar mijn moeder gegaan en heb er altijd over gepraat met haar. ik weet niet of jij er iets mee doet maar misschien helpt dit. dit is maar een tip hopelijk heb je er iets aan! J.

   Dit is niet ok!

 • Be Like Penguins Fri 22 Apr '16 19:51

  Reactie: Nee, nooit
  Reageer!
  Gelukkig niet! En als iemand iets gemeens tegen mij zegt, barst ik of in lachen uit of ik geef een grote mond terug. Ik ben raar, I know

  Dit is niet ok!

 • Dominiquexxxx Sat 23 Apr '16 09:33

  Reactie: Nee, nooit
  Reageer!
  Op het HBO wordt eigenlijk niet gepest, dat is veel te laag. Ik ben zelf op de middelbare ook niet echt gepest ofzo. Ik ben wel een "vergeten" zegmaar xD niemand zegt iets tegen je. Niets positiefs, maar ook niets negatiefs.

  Dit is niet ok!

 • MirjamxlovexBeauty Sat 23 Apr '16 11:01

  Reactie: Ja, maar het is nu weer over
  Reageer!
  ik werd in groep vijf van de basisschool gepest omdat ik nieuw was mijn fiets het stuur werd daarvan omgedraaid en ik kon niet meer fietsen. En ook nog omdat ik hele erge allergie had en toen ben ik van school gewisseld maar het laatste jaar daar in groep werd ik weer gepest maar gelukkig ging ik toen naar de middelbare school en daar maakte ik een hoop nieuwe vrienden sindsdien zijn we bevriend en dat is nu al drie jaar geleden en ik ben echt blij met mij vrienden.

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Sat 23 Apr '16 22:46

  Reactie: Ja, maar het is nu weer over
  Reageer!
  Stap naar je mentor toe, mijne heeft het toendertijd meteen voor mij opgelost!

  Dit is niet ok!

 • JuultjeB Fri 29 Apr '16 22:17

  Reactie: Ja, maar het is nu weer over
  Reageer!
  op de basisschool door mijn vriendinnen en vriendje

  Dit is niet ok!

Inloggen

of log in via: