5 tips om jezelf te beschermen

5 tips om jezelf te beschermen

16-06-2016 - 'Ga nooit met vreemde mannen mee.' Zegt je moeder dat ook regelmatig tegen jou? Je vindt het misschien irritant, maar ze wil gewoon dat je niks overkomt en heeft, hoe zeurderig het ook klinkt, natuurlijk wel een punt. Waarschijnlijk zal ze zich minder zorgen maken als ze weet dat jij jezelf goed kunt beschermen. Dus... lees snel verder!


#1. Volg een cursus zelfverdediging 
'All the women who are independent, throw your hands up at me...' Steek jij net als Beyoncé je handen in de lucht omdat je een onafhankelijke girl bent? Good for you! Waarschijnlijk sta je stevig in je schoenen en laat je je niet snel uit het veld slaan. Of... toch wel? Als je niet zo zeker bent van jezelf of je soms onveilig voelt op straat, is het wellicht handig om eens een cursus zelfverdediging te volgen. Hierdoor leer je hoe je voor jezelf kunt opkomen en hoe je je het beste kunt verweren als je wordt aangevallen. De oefeningen bestaan vaak vooral uit lichamelijke trainingen zoals het uitschakelen van je tegenstander en het loskomen uit verschillende grepen. Maar ook mentaal word je sterker doordat je weet wat je moet zeggen als je bijvoorbeeld gepest wordt.

#2. Ga 's avonds nooit alleen naar huis
Een leuk etentje met je vriendinnen, een date met die ene hunk of een latertje in de stad. Het is allemaal erg gezellig, maar als je 's avonds weer naar huis gaat, is er één belangrijke regel waar je je beter altijd kunt houden: ga nooit alleen naar huis! Uhu, het klinkt misschien als iets wat je overbezorgde moeder zou zeggen, maar in dit geval heeft ze helemaal gelijk. Als je in je eentje namelijk 's avonds laat naar huis fietst, ben je een makkelijkere prooi dan wanneer je met meerdere mensen bent. En als er onverhoopt toch iets gebeurt, heb je altijd nog anderen die je kunnen helpen.

#3 Gebruik social om te laten weten waar je bent
Je zet continu op Twitter, Facebook, Instagram of Snapchat wat je aan het doen bent. Lichtelijk irritant voor je lover als hij ook een beetje aandacht wil, maar superhandig om iedereen te laten weten waar je bent. Hebben jij en je BFF bijvoorbeeld op een zaterdagavond net een leuk feestje bij één van jullie klasgenoten gehad? Zet het online! Laat ook direct weten dat jullie onderweg zijn naar huis, zodat je ouders, broer of zus weten dat je eraan komt. (Een extra app'je is natuurlijk ook handig.)

Lees ook: 7 tips om je minder down te voelen 

#4 Kom de afspraken met je ouders na
Sommige vaders en moeders zijn net even wat strenger dan andere. Mag jij met moeite (lees: heel veel zeuren) eindelijk een keertje uit met je vrienden? Houd je dan goed aan de afspraken die je met je ouders maakt. Moet je bijvoorbeeld om twaalf uur 's avonds thuis zijn? Zorg dan dat je er op dat tijdstip weer bent. Zo weten je ouders dat ze je kunnen vertrouwen én heb je direct ook kans dat je in het vervolg wat langer weg mag blijven. Enne... mocht je een keer niet op tijd zijn omdat er iets aan de hand is, dan weten je ouders dat ook meteen. 

#5. Weet wanneer je moet ingrijpen
Misschien heb je het ooit meegemaakt: je loopt op straat en ziet dat iemand in elkaar wordt geslagen. Tja, wat doe je dan? Hmm, dit is best een lastige. Het verschilt natuurlijk per persoon hoe iemand reageert, maar het belangrijkste is dat je eerst jezelf in veiligheid brengt en daarna alarm slaat. Vraag omstanders om hulp en bel de politie. Probeer de dader daarna te fotograferen of flimen zonder dat-ie het door heeft. Dit kan later nog van pas komen als de politie naar hem op zoek gaat. 

Lees ook: 5 tips om creeps op internet te herkennen

Tell us what you think

Wat doe jij om jezelf te beschermen?

  •  

7Reacties

 • PaperTown Thu 16 Jun '16 17:40

  Reactie: Ik...
  Reageer!
  #2 why we need feninism.

  Dit is niet ok!

  • Anonymous

   Anoniem Sun 19 Jun '16 20:32

   Mannen worden anders ook gewoon van straat geplukt en in elkaar geslagen of verkracht hoor... Heeft geen zak met feminisme temaken

   Dit is niet ok!

 • baexje Fri 17 Jun '16 18:41

  Reactie: Ik...
  Reageer!
  Ik gebruik condoom

  Dit is niet ok!

  • baexje Fri 17 Jun '16 18:42

   toevoeging aan mijn vorige post: tegen de zaadjes hehehe

   Dit is niet ok!

 • anoniempjee♥ Sat 18 Jun '16 00:45

  Reactie: Ik...
  Reageer!
  Ga nooit alleen naar huis, gebruik social media om te laten weten waar ik ben,kom de afspraken die ik met mijn ouders heb gemaakt. Maar ik zou het liefste een keer op zelfverdediging willen.

  Dit is niet ok!

 • MirjamxlovexBeauty Sat 18 Jun '16 11:32

  Reactie: Ik...
  Reageer!
  kom de afspraken van mijn ouders na

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Sun 19 Jun '16 20:31

  Reactie: Ik...
  Reageer!
  Ik ga gewoon niet naar buiten snachts... en zeker niet in mijn eentje.

  Dit is niet ok!

Inloggen

of log in via:

Win elke dag een vette prijs met de

GIRLZ Countdown!