6 smerige dingen die je nog niet wist over soa’s

6 smerige dingen die je nog niet wist over soa’s

29-07-2016 - Je denkt misschien liever niet te veel na over soa’s, maar sommige dirty things kun je maar beter weten. Deze zes bijvoorbeeld.


#1. Je kunt besmet raken via je ogen
Het gebeurt niet vaak, maar soa’s als chlamydia en gonorroe kun je via je ogen oplopen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je besmet sperma van een boy hebt aangeraakt en daarna in je ogen wrijft. Gelukkig overkomt het niet zo heel veel meiden, maar het is sowieso verstandig om je handen te wassen na de seks en je af en toe te laten testen op soa’s.

#2. Je kunt er onvruchtbaar van worden
Van sommige soa’s, zoals chlamydia, kun je onvruchtbaar worden. Supernaar, vooral omdat je lang niet altijd merkt dat je besmet bent geraakt. Zorg er daarom altijd voor dat je een condoom gebruikt.

#3. Condooms beschermen niet altijd
Condooms beschermen gelukkig wel tegen de meeste soa’s, maar zoals je bij #1 al kon lezen, ben je niet completely safe als je een condoom gebruikt. Herpes bijvoorbeeld, kun je ook krijgen als je met iemand met een koortslip zoent. Ook hiervoor geldt: houd het zo hygiënisch mogelijk en laat je testen als je denkt dat je misschien iets hebt opgelopen.

Lees ook: 5 veelgestelde vragen over voorbehoedsmiddelen

#4. 50 procent van de vrouwen krijgt herpes
Maar liefst vijftig procent van de vrouwen krijgt het virus dat onder andere verantwoordelijk is voor koortslippen. De meeste van hen weten het niet eens! Gelukkig zijn er allerlei manieren om deze soa onder controle te houden en is-ie niet heel risky.

#5. De kans dat je een soa oploopt is vier keer groter dan dat je zwanger wordt
Seks met alleen de pil is daarom niet zo’n verstandig idee, want je loopt dan nog steeds de kans om een soa op te lopen. Gebruik daarom altijd een condoom, totdat je allebei een soa-test hebt gedaan.

#6. Niet elke soa is te genezen
Gelukkig hoeft aids tegenwoordig niet meer dodelijk te zijn, maar dat wil niet zeggen dat soa’s geen grote invloed op je leven kunnen hebben. Voor sommige moet je je leven lang medicatie slikken.

Lees ook: Alles over drugs

Foto: We Heart It

Tell us what you think

Heb jij wel eens een soa gehad?

  •  
  •  
  •  

4Reacties

 • Anonymous

  Anoniem Fri 29 Jul '16 12:07

  Reactie: Nee, ik ben nog maagd
  Reageer!
  Gosh... Ik had dit nooit willen weten

  Dit is niet ok!

 • XOXOGirl Fri 29 Jul '16 13:15

  Reactie: Volgens mij niet
  Reageer!
  Nee niet dat ik weet. Sws doe ik het (en hb ik het alleen maar met hem gedaan) met mn vaste vriend en hij heeft zich laten testen.

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Fri 29 Jul '16 16:26

  Reactie: Nee, ik ben nog maagd
  Reageer!
  Gelukkig heb ik nog geen SOA gehad...

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Sat 30 Jul '16 22:02

  Reactie: Nee, ik ben nog maagd
  Reageer!
  dat hou ik ook liever zoo

  Dit is niet ok!

Inloggen

of log in via: