9 veel gestelde vragen over homoseksualiteit

9 veel gestelde vragen over homoseksualiteit

06-08-2016 - Heb je de versierde boten al door Amsterdam zien varen? Vandaag is de Canal Parade, het hoogtepunt van de Gay Pride. Het is een supergroot feest, maar ook een belangrijke manier om aandacht te vragen voor homoseksualiteit, want daar bestaan nog steeds veel vragen en misverstanden over. We zetten negen veel gestelde vragen voor je op een rijtje.


#1. Ik fantaseer wel eens over seks met een meisje. Ben ik nu lesbisch?
Nope, het fijne van fantasie is dat je daarin van alles uit kunt proberen, ook dingen die je in het echt helemaal niet fijn lijken. Dat jij fantaseert over seks met een girl hoeft dus niet te zeggen dat je in het echt ook naar bed zou willen met een girl, al kan dat natuurlijk wel.

#2. Kun je homo worden?
Nog steeds denken mensen dat homo-zijn een keuze is, maar dat is het niet. Wetenschappers denken zelfs dat in de baarmoeder al wordt bepaald of iemand homoseksueel is of niet. Dus nee, je kunt geen homo worden. Je kunt of course wel ontdekken dat je homo (of bi) bent. En dat kan ook best verwarrend zijn.

#3. Ik denk dat mijn BFF verliefd op me is. Wat moet ik nu doen?
Om te beginnen zou je kunnen vragen of je BFF op girls valt. Als ze ja zegt, vertelt ze je misschien meteen wel wie ze leuk vindt en weet je of je je zorgen moet maken. Als je al weet dat ze lesbisch of bi is, kun je gewoon vragen of ze verliefd is. Blijkt ze echt op jou? En ben jij niet op haar? Dan is het verstandig om dat meteen te zeggen, zodat zij geen hoop blijft houden. Dat is best rot, want misschien heeft zij een tijdje afstand nodig voor jullie weer echt besties kunnen zijn. Remember: vriendschap duurt meestal langer dan verliefdheid, dus waarschijnlijk komt het uiteindelijk wel weer goed tussen jullie.

Lees ook: 5 tips om jezelf te beschermen

#4. Is het gek dat ik nog niet weet of ik homo ben?
Nee hoor, heel veel boys en girls twijfelen tijdens de puberteit of ze op jongens, meisjes of allebei vallen. Sommigen switchen zelfs nog een paar keer: van biseksueel toch naar hetero of van hetero naar homo: het kan allemaal. Meestal weet je aan het einde van de puberteit wel zo’n beetje op welk geslacht je valt, maar er zijn ook mensen die daar veel langer over doen.

#5. Wat is het verschil tussen biseksueel en homoseksueel?
Homoseksuelen vallen alleen op mensen van hetzelfde geslacht (jongen op jongen, meisje op meisje), terwijl biseksuele girls op jongens én meisjes verliefd kunnen worden.

#6. Ik ben homo, maar ik ken helemaal niemand die ook homo is. What to do?
Je zit op een megagrote school en drie clubjes en toch ken je he-le-maal niemand die ook homo is. Tja, waarschijnlijk zijn ze er wel, maar zitten ze nog in de kast. Voor contact met homoseksuele leeftijdsgenoten kun je eens kijken op www.nietalleenanders.nl. Daar vind je activiteiten door heel Nederland, speciaal voor LHBT-jongeren.

Lees ook: 7 tips om zelfverzekerder over te komen

#7. Moet je iedereen vertellen dat je homo bent?
Vertel je ook iedereen dat je veel van kaas houdt of dat je van BFF geswitcht bent? Nee toch? Niet omdat jij je ervoor schaamt, maar omdat het voor anderen niets uitmaakt. In een ideale wereld zou het ook zo gaan voor homoseksualiteit: je vertelt het aan degenen die het moeten weten (je family, friends en potentiële lover) en de rest van de wereld ontdekt het dan wel een keer. Of niet. Helaas werkt het nog vaak niet zo en vinden je klasgenoten het superinteressant om over te roddelen. Sommige girls kiezen er daarom voor om tóch een echte coming-out te doen, bijvoorbeeld met een spreekbeurt. Op die manier kun je één keer alle vragen beantwoorden en ben je er hopelijk vanaf. Maar of je nou honderd mensen vertelt over je geaardheid of twee: het allerbelangrijkst is dat jij doet waar je je goed bij voelt. Houd er alleen wel rekening mee dat zodra je iemand in vertrouwen neemt, er een grote kans is dat er nog meer mensen achterkomen dat jij op girls valt.

#8. What to do als mijn ouders het niet accepteren?
Helaas is ook anno 2016 het nog niet voor iedereen oké om homo te zijn. Wat je het beste kunt doen als je denkt dat je ouders het niet accepteren, verschilt per situatie. Als je bang bent dat je ouders je echt nooit meer willen zien en je gaat over een jaar op kamers, besluit je misschien om nog even in de kast te blijven, terwijl je het misschien eerder vertelt als je nog vijf jaar thuis moet blijven wonen en denkt dat je ouders uiteindelijk wel bijtrekken. In elk geval kun je in dit soort situaties best wat hulp gebruiken. Adressen kun je vinden op de site iedereenisanders.nl.

#9. Ik wil graag laten zien dat ik homo’s steun, maar hoe kan ik dat het beste doen?
Het allerbelangrijkste is dat je laat zien dat je homo’s accepteert. Dat kun je doen door elke dag van top tot teen in regenboogvlaggen gehuld te gaan, maar je kunt het ook subtieler aanpakken door ‘homo’ niet als scheldwoord te gebruiken en er iets van te zeggen als je klasgenoten het hebben over ‘potten die er altijd uitzien als mannen’ of ‘flikkers’. Wil je echt meer doen? Dan kun je kijken of jouw school al een Gay-Straight Alliance heeft en je daarbij aansluiten, of er zelf eentje opzetten.

Lees ook: 7 fabels over lesbische relaties die je veel te vaak hoort

Foto: We Heart It

Tell us what you think

Ben jij wel eens verliefd geweest op een girl?

  •  
  •  
  •  

8Reacties

 • Anonymous

  Anoniem Sat 6 Aug '16 16:45

  Reactie: Ja
  Reageer!
  Al twee keer.

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Sat 6 Aug '16 17:29

  Reactie: Ja
  Reageer!
 • Anonymous

  Anoniem Sat 6 Aug '16 18:13

  Reactie: Ja
  Reageer!
  Maar of er ook wel eens een girl verliefd is geweest op mij weet ik niet. Ik weet zelfs nog steeds niet wat mijn eigen gevoelens nou precies zijn, maar het zijn gevoelens, dus een beginnende verliefdheid kan het zeker zijn. Ik zie haar alleen nooit meer, dus uitvinden of ik dan ook bi ben of niet kan nog weleens wat langer duren.

  Dit is niet ok!

 • MirjamxlovexBeauty Sun 7 Aug '16 11:33

  Reactie: Nee, nooit
  Reageer!
  nee ik val gewoon op jongens ik vind niet voor niets een jongen leuk.

  Dit is niet ok!

 • preciousxschulf Sun 7 Aug '16 18:43

  Reactie: Nee, nooit
  Reageer!
  Ik val op jongens dat weet ik al mijn hele leven nu ik weet het zeker vandaar dat ik nu een crush heb op Sean O'donnell

  Dit is niet ok!

 • Amsterdammertjex Mon 8 Aug '16 13:47

  Reactie: Ik weet het niet
  Reageer!
  ik heb wel een stiekeme crush op selena gomez sshh

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Mon 8 Aug '16 17:06

  Reactie: Ja
  Reageer!
  Ik ben zelf vrij gay, maar ik scheld er soms ook mee, omdat ik niet echt nadenk over mijn woordkeuze.. Oops

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 9 Aug '16 14:06

  Reactie: Ja
  Reageer!
  Ik ben zelf lesbische en heb een super leuke vriendin.❤ iedereen is Hoe hij zij is

  Dit is niet ok!

Inloggen

of log in via: