8 tips om een catfish te herkennen

8 tips om een catfish te herkennen

29-07-2015 - Misschien heb je er op het nieuws al iets over voorbij zien komen: het dertienjarige meisje uit Spijkenisse dat tijdens haar vakantie in Nederland plotseling vermist was.Na een dagenlange zoektocht werd ze gistermiddag gelukkig gezond terug gevonden. Hoewel de politie nog druk bezig is met het onderzoek, gaan er op social media verhalen rond dat het meisje slachtoffer is geworden van een catfish…


Hoe het precies zit, is nog niet bekend, maar het is in ieder geval zeker dat een jongen die in haar vriendenlijst op Facebook stond, niet dezelfde persoon was als de jongen op zijn profielfoto. Sterker nog: de jongen op de foto woonde helemaal niet in Nederland zoals dat op zijn profiel te lezen was, maar in Amerika. Lees hier nog een keer alles over een catfish en hoe je hem of haar kunt herkennen…

Wat is een catfish?
Een catfish is iemand die zich online voordoet als iemand anders. Vaak heeft deze persoon een vals profiel op Facebook of op andere social media. Als je te maken hebt met een catfish, kan dat best gevaarlijk zijn. Je weet eigenlijk niet precies wie die persoon is en dan stuurt ‘hij’ ook nog eens foto’s waar je het direct warmer van krijgt. Logisch dat je dan helemaal verliefd wordt.

Hoe herken je een catfish?

#1. Veel te snel serieus
Gaan jullie gesprekken al bijna meteen over relaties en liefde voor altijd? Be warned! Een catfish loopt vaak hard van stapel.

#2. Real life contact is niet mogelijk
Na een paar maanden wil jij misschien wel eens een keertje contact in real life, maar bij een catfisch lukt dat nooit. Van een kapotte webcam tot een plotseling griepje: de catfish heeft altijd een smoesje paraat.

#3. Eeuwige reiziger
Vandaag is hij in Groningen, morgen in Limburg, maar op de een of de andere manier is hij nooit bij jou in de buurt.

#4. Vaag profiel
Van de meeste mensen weet je alles als je een kijkje hebt genomen op hun profiel, maar een catfish blijft een mysterie. Zijn achternaam, geboorteplaats of links naar familieleden zijn nergens te vinden.

Lees ook: Help! Mijn naaktselfies zijn verspreid

#5. Opvallende foto’s
Catfishes hebben vaak een beetje blurry foto’s op hun profiel. Het tegenovergestelde kan ook: ze shinen je toe op superprofessionele pics die ze van internet hebben gehaald.

#6. Doe een image search
Heb je foto’s gekregen van je crush? Gebruik dan eens Google imagesearch. Als de foto’s gestolen zijn van een model of een ander profiel, ontdek je dat meteen.

#7. Google zijn profiel
Kopieer en plak de tekst van zijn profiel in Google. Krijg je resultaten met een andere naam erbij? Bingo! Dikke kans dat jij te maken hebt met een catfish.

#8. Check wanneer het Facebook-account aangemaakt is
Pas aangemaakte, bijna lege Facebookprofielen zijn altijd verdacht.

Gecatfisht? Neem afstand!
Als je verliefd bent geworden op een catfish, is dat natuurlijk een grote schok. Misschien schaam je jezelf en ben je boos op je crush of jezelf. Hoe kon je nou zo dom zijn om erin te trappen? Het is logisch dat je deze gevoelens hebt, maar dit is niet jouw schuld. Iemand anders heeft jou in de maling genomen. Misschien was het niet de bedoeling om je te kwetsen, maar dat is nooit een excuus. Zeg daarom alles wat je te zeggen hebt tegen je catfish en neem daarna (voorlopig) afstand.

Lees ook: What to do - Afspreken met jongen van internet

Tell us what you think

Heb jij wel eens contact gehad met een catfish?

  •  
  •  
  •  

13Reacties

 • JustinBieberJBBelieber4ever!!!! Wed 29 Jul '15 11:52

  Reactie: Nee
  Reageer!
  Gelukkig niet!

  Dit is niet ok!

 • lovekpop97xx Wed 29 Jul '15 14:40

  Reactie: Ik weet het niet zeker
  Reageer!
  Het was niet daten, maar gewoon vrienden zijn met iemand van internet, en dat is Zoella op die foto

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Wed 29 Jul '15 16:24

  Reactie: Ik weet het niet zeker
  Reageer!
  Ik betwijfel het, maar het was niet via facebook of twitter ofz. maar via een andere site en ineens moest hij weg en kon hij geen contact meer met me hebben, en niet lang daarna was een vriendin van mij en van hem die dicht bij hem in de buurt woonde aan het ruzie maken. Met mij. En ze aapte me de hele tijd na, en zei dat ze verliefd op die guy was in rl. De laatste keer dat ik die jongen online zag was 14 maanden terug. Ik mis em, maar ik dacht al vanaf het begin zo'n beetje dat het allemaal nep was. Ook omdat ik iemand anders als vriend had en die ook zich voordeed als iemand anders. Dat was een meisje die een jongen speelde, en ik was echt mega goede vrienden met die "Jongen". Dus ik betwijfel het. :l

  Dit is niet ok!

 • Dancing-Queen Thu 30 Jul '15 06:38

  Reactie: Nee
  Reageer!
  Gelukkig niet

  Dit is niet ok!

 • Dominiquexxxx Thu 30 Jul '15 15:57

  Reactie: Ik weet het niet zeker
  Reageer!
  Ja nouja, i guess, hij vind mij geweldig, maar ik vind hem best een creep xd

  Dit is niet ok!

 • MirjamxlovexBeauty Fri 31 Jul '15 11:59

  Reactie: Nee
  Reageer!
  gelukkig niet

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Sat 1 Aug '15 19:45

  Reactie: Ja
  Reageer!
  Ik heb contact gehad met Dennis D... die engerd van Lisa Tuk.... ook bij mij deed hij zich jonger voor....

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 11 Aug '15 16:15

  Reactie: Ja
  Reageer!
  Ja, ik kwam erachter doordat ik zijn profielfoto googlede (en ik dus resultaten kreeg met andere namen). Het was niks vreselijks, hij durfde gewoon zijn echte gezicht niet te laten zien. We zijn nu gewoon goede vrienden.

  Dit is niet ok!

 • Fabiennevdv00 Sun 24 Jan '16 14:36

  Reactie: Ik weet het niet zeker
  Reageer!
  Ik word nu wss gecatfished heb iemand ontmoet op imvu en hij had foto's gestuurd van 'zichzelf' maar net stuurde hij een andere foto maar op die foto was hij getint en waren zijn armen gespierder dus was dingen aan het opzoeken en toen kwam ik hier

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Fri 8 Jul '16 17:17

  Reactie: Ja
  Reageer!
  Hij mocht zijn foto niet laten zien omdat zijn ouders dan niet toestaan O_O Kom op hij was 22. Wie gelooft dat nou? Dan kunnen je ouders dat je niet meer verbieden als je meerderjarig bent.

  Dit is niet ok!

  • Nazia Sat 20 Aug '16 00:54

   Aahw, k ben echt zovaak gecatfisht man.. 3x door mijn beste vriend. Ik had met zo een jongen Ajay maar ik vermoed dat hij wel catfish is want zijn zogenaamde zus Priya is wel nep, k toetste "priya" haar email in en klikte wachtwoord vergeten en er stond gwn van 'we versturen een herstelwachtwoord link naar blablabla' en dat was mijn bf zijn mail dus ik denk dat die Ajay ook catfish is, kheb nu helemaal niks meer van hem of hun alleen 2 fotos van 'hem' en paar screens van onze gesprek. Ugh, vertrouw niemand op het internet.

   Dit is niet ok!

 • fb_10209374346030013 Mon 24 Oct '16 00:17

  Reactie: Ja
  Reageer!
  Gebruikt foto's van Jeff verbeek. Schuilt onder naam Sebastiaan Terstege.

  Dit is niet ok!

 • fb_10158111893080160 Wed 28 Dec '16 17:59

  Reactie: Ja
  Reageer!
  :minlove: Oke super bedankt voor deze tips ! Ik word vaker gecatfisht dus nu weet ik eindelijk hoe ik ermee moet omgaan.

  Dit is niet ok!

Inloggen

of log in via:

Win elke dag een vette prijs met de

GIRLZ Countdown!