5 vragen van girls die zich thuis niet fijn voelen

5 vragen van girls die zich thuis niet fijn voelen

27-08-2015 - De meeste girls voelen zich thuis gelukkig superfijn, maar voor sommige meiden is hun huis niet zo’n prettige plek. Een tijdje geleden kon je daarom op GIRLZ.nl een vraag stellen als je problemen had thuis of je zorgen maakte om de thuissituatie van een vriendin. Nu hebben Jane en Anouschka van de Jongerentaskforce Kindermishandeling vijf van deze vragen beantwoord.


Wat is de Jongerentaskforce Kindermishandeling?
Jane en Anouschka zitten in de Jongerentaskforce Kindermishandeling samen met tien andere jongeren tussen de 15 en 27 jaar. Ze werden zelf mishandeld of kregen ermee te maken in hun klas of vriendenkring en kunnen daarom heel goed advies geven aan andere jongeren.

Vraag 1: Buitenlands
Is het normaal dat je moeder je slaat als je buitenlands bent? Ik weet dat het in mijn cultuur vaker gebeurt, maar ik denk toch dat het niet normaal is. Het is namelijk niet alleen een klap, maar echt mishandelen en schelden. Z.

Lieve Z,

Ik kom zelf uit een buitenlands gezin waar slaan vaak onderdeel van de opvoeding is volgens de cultuur, dus ik begrijp heel goed wat je probleem is. Nu moet je weten dat, ook al is iets traditie, gewoonte of cultuur, niemand het recht heeft jou pijn te doen. Oók niet met woorden. Het is dus níét normaal dat je moeder je slaat. Dit is geen directe aanval naar je moeder, want zij zal dit waarschijnlijk doen, omdat ze niet beter weet door wat haar zelf is aangeleerd. Het betekent ook niet dat je moeder niet het beste met je voor heeft. Maar thuis is niet zomaar thuis, thuis heeft een hele lading. Het betekent dat je je er veilig moet kunnen voelen, je kunt ontladen en dat je kunt zijn wie je wilt zijn.

Het is misschien spannend, maar je kunt dingen oplossen door er over te praten. Echt waar. Je ouders willen uiteindelijk toch dat je naar hén toe gaat als er iets is. Vertel je moeder dat je dat niet kunt als zij deze onveilige sfeer voor je creëert waarbij je altijd angstig en op je hoede moet zijn. Doe dit op je eigen manier, op een moment dat jíj denkt dat het kan en wanneer jíj gelooft dat jij dit volledig in je kracht kan vertellen.

Mocht dit niet helpen of je durf dit niet, praat er dan eens over met mensen die je vertrouwt en probeer samen een oplossing te vinden die jou verder kan helpen. Ga bijvoorbeeld naar een vriendin, leraar of je huisarts. Heel veel sterkte, ik sta aan je zijde!

Liefs en veel succes, AnouschkaVraag 2: Depressief
De laatste tijd voel ik me vaak superslecht. Ik denk dat ik depressief ben, want ik wil heel vaak dood. Hierdoor gaat het thuis ook slecht. Weten jullie wat ik hieraan kan doen? M.

Beste M,

Ik herken dat gevoel heel goed. Suïcidaal zijn is iets wat heel moeilijk is om tegen te vechten, maar weet dat als je opgeeft, je hebt verloren. Niet alleen van anderen, maar ook van jezelf. Wat mij heel erg heeft geholpen (en jou hopelijk ook zal helpen) is in te zien dat werkelijk alles in de wereld een positieve en een negatieve kant heeft. Kijk om je heen en denk na over wat jou voor het laatst heel blij heeft gemaakt. Welke mensen hebben jou laten lachen, welke spullen en herinneringen zorgen voor die glimlach op je gezicht. Omring jezelf met die positieve energie.

Ook belangrijk; accepteer jezelf zoals je bent, hou van jezelf en zorg goed voor jezelf. Een gezond lichaam heeft een gezonde geest als resultaat. Pak dus je gympen, trek je trainingsbroek aan, doe je oortjes in en ga ervoor. Regent het? Doe dan een jas aan, maar laat je niet tegenhouden. Alleen jij kunt die knop omdraaien als jij dat wilt. Jij bent jouw eigen sleutel tot blijheid en alleen jij kunt tot die mindset komen.

Maar je hoeft het niet helemaal alleen te doen. Heb je er al over gepraat met iemand die je vertrouwt, zoals je beste vriendin? Dat kan echt helpen en je kunt samen op zoek gaan naar een oplossing. Als je dit spannend vindt – wat ik me heel goed kan voorstellen – ga dan naar een leraar die je vertrouwt of je huisarts. Samen met hen kun je kijken hoe je het beste hulp kunt zoeken.

Wij weten heel zeker dat, als jij over een tijdje een blik werpt op die versleten gympen van je, je zult glimlachen en denken: dat heb ik toch maar even gedaan. En daar sta je dan, in je gloednieuwe sportschoenen, fris en fruitig, met mensen om je heen waar je echt wat aan hebt! 

Voor jou zal dit een lange emotionele strijd zijn, maar geef niet op! We wensen je heel veel sterkte, succes en superveel liefde toe.

X-jes , Jane (en Anouschka)Vraag 3: Vervelende stiefvader
Mijn moeder heeft sinds vier jaar een nieuwe vriend en sindsdien voel ik me niet meer prettig thuis. Hij doet altijd negatief tegen mij en ik weet niet hoe ik daarmee om moet gaan. Als ik er iets over zeg tegen mijn moeder, zegt zij steeds dat ik hem buitensluit. Maar dat is helemaal niet waar! Wat moet ik doen? B.

Hoi B!

Wat naar dat jij je in zo’n situatie bevindt. Ik heb een paar vriendinnen die ook in zo’n situatie hebben gezeten. Speciaal voor jou heb ik hen om advies gevraagd.

Tip 1: probeer beleefd te blijven tegen je stiefvader. Nu begrijp ik dat dat heel moeilijk is, maar heb geduld! Je moeder zal dit waarschijnlijk ook heel erg waarderen.

Tip 2: vraag je moeder of ze samen met jou wat moeder-dochtermomentjes kan inplannen. Je kunt bijvoorbeeld samen ergens uit eten gaan of shoppen. Dan kun je je probleem op een rustige manier aan haar voorleggen en de dingen eens goed met haar uitpraten. Hopelijk kunnen jullie ook een oplossing vinden waarmee jullie samen door een deur kunnen.

Tip 3: natuurlijk gaat niet alles zoals je zou willen. Daarom is het belangrijk dat je af en toe eventjes ontsnapt aan de hele situatie en wat leuks voor jezelf gaat doen of samen met vriendinnen. Je kunt het ook aan je vriendinnen vertellen om je hart te luchten!

Liefs, JaneVraag 4: Aandachttrekkend zusje
Mijn zusje heeft OCS (obsessieve-compulsieve stoornis, ook wel dwangneurose genoemd) en eist alle aandacht op. Ik heb al tegen mijn moeder gezegd dat ik het niet leuk vind dat zij zo weinig tijd voor me heeft, maar het enige antwoord dat ik dan krijg, is: ‘Het is veel erger voor je zusje, want..’ Maar ik wil ook aandacht! Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn moeder ook tijd besteedt aan mij? Anoniem

Beste Anoniem,

Als ik één ding geleerd heb door mijn eigen problemen, is het wel dat mensen het altijd moeilijk vinden om te accepteren dat ze geen gelijk hebben, dat ze het anders moeten aanpakken of dat ze iets fout doen. Daarom is het volgens mij superbelangrijk dat je, om te zorgen dat je moeder naar je luistert, haar eerst vertelt hoe geweldig je haar vindt. Omdat ze zo haar best doet, ze alle zorgen van je zusje op zich neemt en zoveel voor het gezin doet.

Vertel dat er wel iets is waar je erg van baalt. Namelijk dat jij af en toe wordt vergeten terwijl je zo van je moeder houdt. Dat jij ook wel eens wat leuks met haar alleen wilt doen en dat jullie wat vaker momentjes samen mogen delen. Stel iets concreets voor zodat ze er wat mee kan na het gesprek en sluit af door nog een keer te zeggen dat ze geweldig is en dat je enorm van haar houdt. Belangrijk is wel dat jullie allebei rustig zijn zodat je zo veel mogelijk kwijt kunt.

Liefs, AnouschkaVraag 5: Verschillende ouders
Ik heb een probleem met mijn ouders. Ze zijn namelijk heel verschillend. Mijn vader is heel chill en van hem mag ik best veel, maar mijn moeder is superbezorgd. Zij wil mij nog steeds als een klein kind behandelen, maar ik vind dat echt niet leuk meer. Wat kan ik hieraan doen? Anoniem

Beste Anoniem,

Wat vervelend, dat gevoel van heel veel vrijheid en dan weer veel controle. Je weet niet waar je aan toe bent zo, terwijl je juist structuur nodig hebt. Weet je wat ik denk? Heb het er eens met allebei je ouders over. Samen. Kies een rustig moment en leg je gevoel uit. Desnoods teken je het uit op papier, speel je na hoe een situatie op jou overkomt of doe je dat samen met een vriendin.

Leg uit dat je nu ondertussen wel wat verantwoordelijkheden op je kunt nemen en dat je zelfstandig genoeg bent om je eigen keuzes te maken. Dat je, als je je ouders ergens voor nodig hebt, ze gelijk zult roepen. Maar dat ze je wel de vrijheid moeten geven om te laten zien dat je er goed mee om kunt gaan (moet je dan ook wel doen hè!). En misschien moet je jezelf dan eerst bewijzen, maar hey, dan heb je daar straks alleen maar profijt van.

Liefs J & A


Staat jouw vraag er niet bij of zoek je voor iets anders hulp? Check dan Roomie.nl.

Foto: IQimages

Tell us what you think

Voel jij je thuis fijn?

  •  
  •  
  •  

18Reacties

 • SofíaSuperSmile Thu 27 Aug '15 16:12

  Reactie: Ja, altijd
  Reageer!
 • Girlzz ♡ Thu 27 Aug '15 16:47

  Reactie: Ja, altijd
  Reageer!
  Gelukkig wel

  Dit is niet ok!

 • XOXOGirl Thu 27 Aug '15 16:50

  Reactie: Ja, altijd
  Reageer!
  Ja mijn thuissituatie is prima hoor alleen is het soms moeilijk omdat mijn broer PDD-NOS heeft maar dat maakt het thuis niet minder fijn. Mijn vader is ook autistisch maar daar merk je minder van.

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Thu 27 Aug '15 17:37

  Reactie: Ja, altijd
  Reageer!
 • #proudbelieber_4evaah Thu 27 Aug '15 17:56

  Reactie: Meestal wel
  Reageer!
  Ik werd vroeger mishandelt door mijn moeder. Ze heeft daarbij ook mij met woorden gekwetst . Nu gaat het wel beter, nou eigelijk niet echt want ik heb nog steeds pijn. Het heeft heel veel invloed op me gehad. Nu op deze dag nog steeds. Ik kijk nu anders naar de wereld. Je bereikt niks met geweld. Behalve dat je die persoon pijn doet. Ik heb mezelf beloofd dat ik nooit maar dan ook nooit iemand zou kwetsen of pijn doen. Ik mezelf ook beloofd dat als ik later groot wordt , een persoon kan worden waar op je trots kan zijn , en een schouder om op te huilen. Ik wil opbloeien als een mooi persoon voor mijn kinderen.

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Thu 27 Aug '15 18:06

  Reactie: Meestal wel
  Reageer!
  Ligt aan mezelf ik sluit me de laatste tijd vaker af van iedereen om mee heen geen idee waarom.

  Dit is niet ok!

 • A~ Thu 27 Aug '15 18:25

  Reactie: Nee, (bijna) nooit
  Reageer!
 • Anonymous

  Anoniem Thu 27 Aug '15 18:35

  Reactie: Nee, (bijna) nooit
  Reageer!
  mn ouders zijn bijna nooit thuis. en als ze thuis zijn hebben ze alleen tijd voor zich zelf en meestal maken ze dan samen nog ruzie ook. of gebruiken ze ons om dingen te halen of te pakken

  Dit is niet ok!

 • Dominiquexxxx Thu 27 Aug '15 20:20

  Reactie: Ja, altijd
  Reageer!
  ondanks dat mijn moeder en ik nog wel eens een meningsverschil hebben, maar dat is vrij normaal toch?? haha

  Dit is niet ok!

 • Lotus- Fri 28 Aug '15 17:07

  Reactie: Ja, altijd
  Reageer!
  Gelukkig maar

  Dit is niet ok!

 • Swoopswoopy Fri 28 Aug '15 18:10

  Reactie: Ja, altijd
  Reageer!
  I Home! Maar ik vind het goedvan jullie dat jullie dit op girlz durven te plaatsen!

  Dit is niet ok!

 • MirjamxlovexBeauty Sat 29 Aug '15 19:29

  Reactie: Ja, altijd
  Reageer!
  ik vind het thuis het fijnst logisch!

  Dit is niet ok!

 • Popcorntjes. Sun 30 Aug '15 11:52

  Reactie: Meestal wel
  Reageer!
  Ik ben Suïcidaal geweest, of ben ik het nog steeds ? Ik heb echt geen idee maar goed, dat is altijd geheim gebleven... Ik heb gechat met mensen online op een retro hotel, die me er ook doorheen hielpen. En ik heb anoniem met de Kindertelefoon gechat, ik heb die hele chat gecopyd en daarna in word geplakt zodat ik altijd even weer kan nadenken zodra ik weer Suïcidale gedachten heb... Ik heb mezelf ook met een bot mes gesneden, wat dus betekent dat ik geen littekens heb. Tenminste, niet op het eerste gezicht. Als je beter kijkt zie je nog wel strepen staan, maar niet echte wonden... Gelukkig maar! Ik ben wel bang dat ik het weer krijg, ik hoop dat ik NOOIT meer gepest word of dat ik weer "mee doe" met pesten omdat ik er bij sta. De afgelopen 5 jaar waren de slechtste van mn leven... Nu eindelijk in de middelbare, ik hoop dat ik NOOIT meer aan Suïcidale dingen moet denken... Ik heb vaak op het punt gestaan om zelfmoord te plegen, uiteindelijk elke keer weer opnieuw net niet gedaan omdat ik dan dacht: "Maar mijn ouders..." en dan zei een stemmetje in mn hoofd weer van "Je ouders houden niet van je!!" En zo onstond er een ruzie in mijn geheugen, heel vreemd vond ik het altijd, want eigenlijk was ik van geen kant... Dus dan zat ik ondertussen het mes goed te bestuderen en dan ineens had ik zoiets van: "Nee, dit moet ik niet doen..." Dus dan gooide ik het mes terug in de la en smeet de la gauw dicht, deed de pc uit en ging ergens bij mn konijn zitten of in een hoekje waar niemand was, ging voetballen of wat dan ook.... Gewoon weg van dat mes, ver ver weg...

  Dit is niet ok!

  • Jennyzzz Sun 30 Aug '15 16:50

   Ik heb precies hetzelfde, mijn armen en benen zitten vol met kleine littekentjes Allemaal omdat mijn beste vriendin is overleden ben ik mezelf niet meer. Mijn moeder slaat me af en toe maar de woorden die ze zegt zijn 100000 x erger. ik hou van haar maar toch denk ik nog steeds aan zelfmoord, kan er niks aan doen...

   Dit is niet ok!

 • fb_1628346944048710 Sun 30 Aug '15 15:03

  Reactie: Ja, altijd
  Reageer!
  ja always

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Mon 31 Aug '15 17:13

  Reactie: Nee, (bijna) nooit
  Reageer!
  omg mijn vraag staat er bij hahahah

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Sun 6 Sep '15 09:54

  Reactie: Nee, (bijna) nooit
  Reageer!
  Ik automutileer (snij) ook, maar mijn moeder weet het wel. We zijn naar een psycholoog geweest maar ik word steeds doorgestuurd. Voor de een is mijn situatie te zwaar om te behandelen, bij de ander is het niet ernstig genoeg. Ik word er gek van, maar kan er niet veel aan doen. Als ze me niet willen, dan willen ze me niet.

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 1 Nov '16 22:40

  Reactie: Nee, (bijna) nooit
  Reageer!
  Nu momenteel wel. Maar thuis maken ze me soms heel depressief. Ze halen me dan naar beneden, en maken rare en beledigende grapjes. En als ik er dan wat van zeg stel ik me aan. Ik wordt er angstig van, want dan gaan die opmerkingen in me hoofdzitten. Gelukkig heb ik al een beetje hulp en steun van mijn baas en collega's.

  Dit is niet ok!

Inloggen

of log in via: