9 dingen die je nog niet wist over afscheiding

9 dingen die je nog niet wist over afscheiding

16-01-2016 - Je gaat naar de wc en ineens zie je een kleurloze of witte vloeistof uit je vagina komen. Vaginale afscheiding. Iehl! Of toch niet? Check hier 9 dingen over afscheiding die je nog niet wist.


#1. Schoonmaakmiddel
Eigenlijk is vaginale afscheiding hartstikke handig. Het zorgt er namelijk voor dat dode cellen en bacteriën uit je vagina worden gehaald, zodat die schoon en fris blijft.

#2. Waarschuwing
Nog zo’n handig foefje van de natuur: zodra je je eerste afscheiding spot, weet je dat het tijd is om maandverband te kopen. Je eerste ongesteldheid komt namelijk vaak na je eerste afscheiding. Toch hoef je niet te sprinten: gemiddeld duurt het zes maanden voor je ongesteld wordt, maar alles tot twee jaar is normaal.

#3. Allerlei kleuren
Je kijkt er misschien nooit echt naar, maar de kleur van je afscheiding kan tijdens de maand veranderen. Net na je ongesteldheid kan-ie roodbruin zijn door bloedrestjes om daarna doorzichtig en wit te worden.

#4. Groen
Verschillende kleuren zijn normaal, maar groen en donkergeel horen daar dan net weer niet bij. Zodra je afscheiding die kleur krijgt, brokkelig wordt, jeuk veroorzaakt of van hoeveelheid verandert, is het tijd om even langs de huisarts te gaan. Dikke kans dat je een schimmelinfectie hebt. Dat is niet ernstig, maar wel vervelend. Met een kuurtje tabletten ben je er zo weer van af.

#5. Maar ik ben nog maagd
Yep, en toch kun je dan een schimmelinfectie krijgen. Dat is geen soa (die je wel krijgt van seks), maar een infectie die je kunt krijgen door hormonen, stress of heel strakke kleding. En tja, dat kan dus ook gewoon als je nog geen seks hebt.

Lees meer: 10 dingen die je nog niet wist over orgasmes

#6. Wisselende hoeveelheid
Soms heb je superveel afscheiding en dan ineens weer een paar dagen bijna niets. Hoe komt dat? Het verschilt per girl, maar meestal heb je meer afscheiding rond je eisprong en minder als je bijna ongesteld bent. Gemiddeld verlies je ongeveer een theelepeltje per dag. Dat houdt in dat je de afscheiding wel ziet in je ondergoed, maar dat je geen ongemakkelijk nat gevoel zou moeten krijgen. Of course is elk lichaam anders, dus als jij meer of minder afscheiding hebt, kan dat nog steeds helemaal normaal zijn. Pas als je ineens veel meer of minder afscheiding hebt dan normaal, is het slim om even langs de huisarts te gaan. 

#7. Sticky stuff
Spot je soms kleine korreltjes tussen je schaamlippen? Dan kan dat afscheiding zijn die daar is blijven zitten. Niets om je zorgen om te maken, wel een reden om ook down under te wassen. Doe dat wel alleen met water, zeep kan het natuurlijke klimaat in je vagina verstoren en dat vergroot dan weer de kans op een schimmelinfectie.

#8. Glijmiddel
Afscheiding zorgt er niet alleen voor dat je vagina schoon blijft, maar ook dat een penis makkelijker naar binnen glijdt.

#9. It never stops
Houdt afscheiding dan nooit op? Nope, je hebt het eigenlijk altijd, behalve als je ongesteld bent. Maar no worries, het went vanzelf. Als je je heel ongemakkelijk voelt, kun je een inlegkruisje dragen. Doe dat liever niet elke dag, want het kan de kans op een schimmelinfectie vergroten.

Lees meer: 10 dingen die je nog niet wist over erecties

Foto: We Heart It

Tell us what you think

Heb jij al afscheiding?

  •  
  •  
  •  

13Reacties

 • helloitsmex Sat 16 Jan '16 13:04

  Reactie: Ja
  Reageer!
  Jep... Maar ik draag ELKE dag een inlegkruisje! Behalve als ik ongesteld ben

  Dit is niet ok!

 • XOXOGirl Sat 16 Jan '16 13:16

  Reactie: Ja
  Reageer!
  Ik draag ook elke dag een inlegkruisje, dat vind ik schoner. De ene dag is het minder en de andere miss meer. Meestal nadat ik ingesteld bn geweest hb ik helemaal nix en dn wordt her steeds meer tot ik weer ongesteld wordt. Tenzij mn lichaam in de war is dn loopt het anders

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Sat 16 Jan '16 15:06

  Reactie: Ja
  Reageer!
  Maar k heb t a veel langer dan 2 jaar is dit niet ernstig?

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Sat 16 Jan '16 16:05

  Reactie: Ja
  Reageer!
  maar ik zie er meestal niks van

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Sat 16 Jan '16 18:08

  Reactie: Ik weet het niet
  Reageer!
  ik weet niet echt wat afscheiding is en waar kun je vragen stellen? Op je mobiel? Dat kan ik niet vinden

  Dit is niet ok!

 • Dancing-Queen Sat 16 Jan '16 22:26

  Reactie: Ja
  Reageer!
  Ja soms. Niet echt super vaak

  Dit is niet ok!

 • Mootjeju Sun 17 Jan '16 11:43

  Reactie: Ja
  Reageer!
 • Anonymous

  Anoniem Sun 17 Jan '16 17:19

  Reactie: Ja
  Reageer!
  Al een jaar maar k ben nog nii ongesteld

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 19 Jan '16 15:12

  Reactie: Ja
  Reageer!
  Jaa ong 8 maanden, het was de laatste tijd iets meer dan "normaal" maar gisteren had ik het bijna niet, en vandaag wel weer gewoon. Ik ben nog nooit ongesteld geweest, is dit een teken? Xx 13 jarig meisje

  Dit is niet ok!

  • Anonymous

   Anoniem Sun 24 Jan '16 00:45

   Gemmideld is het 2 jaar na je allereerste keer afscheiding. Ik heb al 3 jaar afscheiding en ben pas sinds een half jaartje ongesteld. Maar bij iedereen is dit anders Zodra je afscheiding een beetje bruin begint te worden als het ware dan is het sowieso slim om een inlegkruisje in te doen want dan duurt het niet meer lang

   Dit is niet ok!

 • anoniempjee♥ Thu 21 Jan '16 20:15

  Reactie: Ja
  Reageer!
 • Anonymous

  Anoniem Wed 30 Mar '16 20:47

  Reactie: Ja
  Reageer!
  elke dag

  Dit is niet ok!

Inloggen

of log in via: