7 feiten en fabels over de pil

7 feiten en fabels over de pil

21-01-2016 - Misschien slik je ‘m al, of misschien wil je dat binnenkort gaan doen: de pil. Of course is dit tabletje bedoeld om ervoor te zorgen dat jij niet zwanger raakt, maar verder doen er ook heel veel fabels de ronde over deze vorm van anticonceptie. Weet jij wat waar is en wat niet? Check het hier!


#1. Je komt ervan aan
Feit: Nou ja, een beetje dan. Als je de pil gaat slikken, kun je een beetje vocht gaan vasthouden, waardoor je maximaal een kilo aankomt. Ook kun je door de hormonen in de pil meer honger krijgen en op die manier aankomen. Kun je de pil dan maar beter links laten liggen? Nee hoor. Welke bijwerkingen een pil heeft, verschilt per soort. Als je van een soort bijwerkingen krijgt, is er bijna altijd wel een andere te vinden die wel bij jou past. Het enige wat daarvoor nodig is, is een bezoekje aan de huisarts.

#2. De pil doorslikken is slecht voor je
Fabel: Als je de pil slikt, heb je normaal gesproken elke vier weken een stopweek. In deze week slik je vaak wel de pil, maar dan exemplaren waarin geen werkzame stoffen zitten. Daardoor word je in die week ‘ongesteld’. Je verliest dan geen eitje, zoals bij een normale ongesteldheid, maar je baarmoeder spoelt zich wel schoon. Heb je daar even geen zin in, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat? Dan kun je die laatste pillen uit je strip ook overslaan en meteen doorgaan met een nieuwe strip. Je hebt dan geen bloeding, want je ‘slikt de pil door’. In principe maakt het niet uit hoelang of hoe vaak je de pil doorslikt, al is er één belangrijke maar: als je de pil heel lang doorslikt, verhoog je je kans op doorbraakbloedingen. Je wordt dan ineens ‘ongesteld’, terwijl je dat niet hoort te zijn. Niet gevaarlijk, wel onhandig! De pil doorslikken is dus niet slecht voor je gezondheid, maar kan wel ongemakkelijk zijn als je net een witte broek aanhebt tijdens die doorbraakbloeding. ;) 

#3. Ook als je de pil slikt, kun je zwanger worden
Feit: Geen enkel voorbehoedsmiddel is 100% safe. Ook als je de pil slikt, is er een minieme kans dat je zwanger wordt. Maar... de meeste meiden die zwanger worden, terwijl ze de pil slikken, hebben zelf een keer een foutje gemaakt door de pil te vergeten. Of ze zijn die maand ziek geweest, waardoor de pil minder goed heeft gewerkt. Als je ‘m helemaal goed gebruikt, is de kans dat je door de pil heen zwanger wordt, maar 0,5 tot 0,1 procent. Als je dan ook nog eens een condoom gebruikt, is de kans op zwangerschap helemaal minimaal.

#4. Door overgeven of diarree werkt de pil minder goed
Feit:
Waarschijnlijk zag je ‘m al aankomen bij #3, maar als je een keertje overgeeft of diarree hebt, kan het zijn dat de pil minder goed werkt. Gebruik in die maand voor de zekerheid altijd een condoom en check de bijsluiter van de pil of je een nieuwe pil moet innemen nadat je hebt overgegeven.

Doe ook de test: Weet jij alles over soa's?

#5. De pil beschermt tegen soa’s
Fabel: Nope. De pil beschermt alleen tegen zwangerschap. Om te voorkomen dat je een soa oploopt, zul je toch echt een condoom moeten gebruiken. Doe je dat liever niet? Zorg er dan voor dat je lover en jij allebei een soa-test doen, zodat jullie zeker weten dat jullie geen soa’s aan elkaar doorgeven.

#6. Roken en de pil gaan niet goed samen
Feit: Roken is natuurlijk nooit een goed idee, maar al helemaal niet als je ook aan de pil bent. Dat zit zo: de pil vergroot de kans op hart- en vaatziekten en trombose (een bloedpropje in een ader) een heel klein beetje. Roken vergroot de kans op die kwalen ook, maar dan in veel sterkere mate. Als je de pil combineert met sigaretten, loop je dus dubbel risico op deze aandoeningen. De beste oplossing hiervoor is om te stoppen met roken (da’s sowieso best een goed idee). Lukt dat echt niet? Overleg dan met je huisarts wat je beste optie is. 

#7.  Van de pil word je onvruchtbaar
Fabel: Als je lang de pil slikt, zou je nooit meer kinderen kunnen krijgen? Echt niet! Deze fabel is ontstaan doordat het even kan duren voordat je cyclus weer normaal is als je stopt met de pil. Daardoor kan het bij vrouwen die de pil lang hebben geslikt, ietsjes langer duren voordat ze zwanger worden. Dat heeft alleen niets te maken met onvruchtbaarheid, want uiteindelijk worden ze net zo goed zwanger als vrouwen die de pil niet slikten.

Lees ook: 10 dingen die je nog niet wist over condooms

 

Tell us what you think

Wist jij wat de feiten waren en wat de fabels?

  •  
  •  
  •  

4Reacties

 • anoniempjee♥ Thu 21 Jan '16 19:53

  Reactie: Soms wel, soms niet
  Reageer!
  Veel dingen wist ik wel maar hoe dat precies in elkaar zat met de ongesteldheid wist ik nog niet, en nog iets

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Thu 21 Jan '16 21:38

  Reactie: Ja, ik had ze (bijna) allemaal goed
  Reageer!
  maar ik slik de pil omdat ik altijd tijdens mijn menstruatie enorme buikpijn had. Door de pil is dat veeeel minder geworden.

  Dit is niet ok!

 • JustinBieberJBBelieber4ever!!!! Sat 23 Jan '16 09:02

  Reactie: Ja, ik had ze (bijna) allemaal goed
  Reageer!
 • MirjamxlovexBeauty Sat 23 Jan '16 11:40

  Reactie: Soms wel, soms niet
  Reageer!
  de meeste wist ik wel

  Dit is niet ok!

Inloggen

of log in via: