4 tips tegen ongesteldheidsproblemen

4 tips tegen ongesteldheidsproblemen

31-01-2016 - Doorlekken, een ongelukkig gevoel en vermoeidheid... je menstruatie kan je het leven behoorlijk zuur maken. Vervelend, maar gelukkig kun je er wel iets aan doen.


Ongemak 1: doorlekken
Twee grote pakken maandverband en voor de zekerheid ook nog een paar tampons, hoe goed voorbereid je ook bent, soms kan het er wel eens bij inschieten om jezelf op tijd te verschonen. Lastig, maar ook begrijpelijk als je net voor het eerst ongesteld bent geworden en dus alles nog moet leren. Maar wat als je al een tijdje menstrueert en je op een drukke dag doorlekt, omdat je vergeten bent je maandverband of tampon te vernieuwen? Oeps, niet echt handig!

Zo ga je ermee om: is het op school of werk gebeurd? Zet dan je schaamte opzij en leg aan je mentor of leidinggevende uit wat er aan de hand is. Vraag vervolgens of je even naar huis mag om nieuwe kleren aan te trekken. Meestal wordt hier geen probleem van gemaakt.

Extra tip: overkomt het je regelmatig dat je doorlekt? En weet je zeker dat je de juiste maat maandverband en tampons gebruikt? Dan is het misschien een idee om een 'verschoonwekker' op je mobieltje in te stellen. Laat bijvoorbeeld om de tweeënhalf of drie uur een wekkertje afgaan met de boodschap 'verschonen', et voilà! Zo vergeet je het nooit en lek je niet meer door! 

Ongemak 2: PMS
Ken je dat? Je bent ongesteld, voelt je opgeblazen en hebt krampen en stemmingswisselingen. Grrr, wat kan het soms toch vervelend zijn als het die tijd van de maand is... De klachten waar je last van hebt, vallen onder PMS. Dit staat voor 'Premenstrueel Syndroom', het is een aandoening waar vrouwen en meiden van alle leeftijden vlak voor hun menstruatie last van kunnen hebben. Vaak helpt het als je de symptomen kunt herkennen. Heb je bijvoorbeeld een rare bui en weet je zelf eigenlijk ook niet waarom je je zo 'vreemd' gedraagt? Het ligt waarschijnlijk aan je menstruatiecyclus...

Zo ga je ermee om: waar ben jij het liefst als je je niet lekker voelt? In je bed waarschijnlijk, toch? Vaak is het de beste remedie en in het geval van PMS is het ook zeker aan te raden, omdat je je lichaam zo extra rust geeft. Kruip dus lekker onder de wol vlak voordat je ongesteld moet worden en verwen jezelf met een lekkere warme kruik. Het neemt je klachten niet helemaal weg, maar verzacht het wel een beetje.

Extra tip: in natuurwinkels vind je verschillende homeopathische middelen die je menstruatieklachten, zoals pijn en nerveuse gevoelens, helpen te verminderen. Meer weten? Ga eens langs voor informatie.

Lees ook: Te laat ongesteld? Check hier de redenen!

Ongemak 3: voor het eerst bij je lover slapen
Aaah... eindelijk is het zover, je gaat voor het eerst bij je lover slapen! Je hebt alles al ingepakt en dan gebeurt het opeens: je wordt ongesteld. Snel gris je nog even een paar maandverbandjes mee, maar eenmaal 's avonds gezellig met zijn tweetjes in zijn kamer krijg je het opeens benauwd. Wat als je 's nachts doorlekt? Of nog erger, wat als hij misschien met je wil vrijen?

Zo los je het op: oké, geen paniek, er is niks aan de hand. Zoals je vriendje waarschijnlijk al weet, worden meiden nou eenmaal eens per maand ongesteld. Het hoort erbij, dus grote kans dat-ie er helemaal geen punt van maakt als je het hem vertelt. Zo verliefd als hij is, wil hij alleen maar bij je zijn, ook als dat betekent dat jullie die avond niet kunnen rollenbollen. (Wat overigens niet meteen 'verboden' is, want er staat nergens dat je geen seks mag hebben als je ongesteld bent. Het ligt eerder aan jezelf of je dat wel of niet wilt.) 

Extra tip: bang om 's nachts door te lekken? Kies dan voor 'Double B' (dubbele bescherming) en gebruik een maandverband én tampon. 

Ongemak 4: onregelmatig ongesteld 
Drie weken achter elkaar of juist een paar maanden niet... één van de grootste menstruatie-ongemakken is een onregelmatige ongesteldheid. Vaak kun je er geen touw aan vastknopen wanneer je weer 'aan de beurt' bent en daarom zeul je elke dag voor de zekerheid maar een maandverbandje met je mee. Goed bedacht natuurlijk, maar het neemt die onregelmatigheid helaas niet weg. En nu?

Zo los je het op: een bezoekje aan de huisarts kan helpen om van je probleem af te komen. Let alleen wel op: ben je tussen de elf en vijftien jaar? Dan kan het heel goed zijn dat je onregelmatig ongesteld bent, omdat bijvoorbeeld je eierstokken nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Toch is het altijd aan te raden naar je dokter te gaan, want dan kun je je twijfels tenminste ook met iemand bespreken. Zo kan je huisarts je voorstellen om de pil te gaan gebruiken. Dit zorgt er onder meer voor dat je regelmatig ongesteld wordt en, mits je hem goed slikt, niet zwanger kunt raken.

Extra tip: als je ervoor kiest om de pil te gaan slikken, houd er dan rekening mee dat de pil niet beschermt tegen een seksuele overdraagbare aandoening. Gebruik dus ook altijd een condoom en vrij pas zonder als jij je lover door middel van een soa-test zeker weten dat jullie clean zijn. 

Lees ook: 10 dingen die je herkent als je ongesteld bent

Foto: We Heart It

Tell us what you think

Wat doe jij als je ongesteld bent?

  •  

9Reacties

 • XOXOGirl Sun 31 Jan '16 12:10

  Reactie: Ik...
  Reageer!
  Ik hb nergens last van als ik ongesteld ben

  Dit is niet ok!

 • Dancing-Queen Sun 31 Jan '16 13:02

  Reactie: Ik...
  Reageer!
  Gewoon sporten maar daarna wel optijd mn bed in En altijd er voor zorgen dat ik maandverband/tampons bij me heb. Zit altijd standaard in mn tas. Alleen dansen als ik ongesteld ben blijft een drama vooral tijdens ballet

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Sun 31 Jan '16 22:31

  Reactie: Ik...
  Reageer!
  Wordt altijd heel ongezellig als ik ongesteld ben, dus ga ik altijd op mijn kamer zitten met een krukje en chocolade

  Dit is niet ok!

 • Amygirl Mon 1 Feb '16 20:10

  Reactie: Ik...
  Reageer!
  ik gebruik de pil ben ik maar 3 dagen ong plaat van 5 dagen . maar asje heel last van hebt blijf ik meestal op bank met kruik voor me buik en lekker onder de wol

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Mon 1 Feb '16 22:21

  Reactie: Ik...
  Reageer!
  Omdat ik altijd heel erg buikpijn had en krampen kreeg en misselijk enz. ben ik aan de pil begonnen en het werkt heel goed! Als ik ga slapen leg ik een grote handdoek tussen mijn bed.

  Dit is niet ok!

 • MirjamxlovexBeauty Sat 6 Feb '16 12:04

  Reactie: Ik...
  Reageer!
  dat ik extra maandverband mee heb en paracetamol mee als ik buikpijn heb

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Sat 6 Feb '16 23:48

  Reactie: Ik...
  Reageer!
  Heb altijd erg last ervan de eerste dag en ben dan super misselijk. Dus ga ik maar in mn bed liggen met een kruik en in slaap proberen te vallejn totdat de volgende dag er is.

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Wed 13 Apr '16 19:25

  Reactie: Ik...
  Reageer!
  Ik ben 13 en ik ben 1x ongesteld geworden. Maar nu is die tweede keer nooit gekomen. Het is nu al 7 maanden geleden dat ik de eerste keer ongesteld werd. Is dit normaal? HELP ME...

  Dit is niet ok!

  • Anonymous

   Anoniem Thu 1 Sep '16 17:55

   Waarschijnlijk had je daar beneden gewoon een wondje.

   Dit is niet ok!

Inloggen

of log in via: