Plas niet ophouden

Plas niet ophouden

24-06-2015 - Ik schaam me heel erg voor mijn probleem maar ik wil wel weten hoe het komt. Ik ben veertien jaar en ik kan m'n plas niet goed ophouden.


Ik ga wel gewoon naar de wc als ik moet, maar ik moet als ik van school kom altijd een schone onderbroek aandoen en met gym doe ik altijd twee onderbroeken over elkaar aan of een inlegkruisje omdat ik bang ben dat iemand het ziet. Meestal merk ik het zelf ook niet en ontdek ik op de wc pas dat mijn broek nat is. Soms moet ik wel vier keer per dag een andere onderbroek aan. Ik weet niet hoe dit komt en ik wil er niet mee naar de dokter! Kunnen jullie me alsjeblieft helpen! Plassend meisje uit T

Waarschijnlijk is het niet zo dat je je plas niet kunt ophouden, maar dat je ongemerkt urine verliest. Als je je plas niet op zou kunnen houden, zou je te laat het gevoel krijgen dat je moet plassen waardoor je in je broek plast. Jij merkt eigenlijk helemaal niet dat je urine verliest. Dat gebeurt dan op momenten waarop je je inspant, zoals tijdens de gymles of misschien ook wel als je heel hard moet lachen, rennen of niezen. Het kan zijn dat de spieren die je blaas ondersteunen – je bekkenbodemspieren – niet goed werken. Dat kun je heel goed zelf controleren door tijdens het plassen te proberen even te stoppen met plassen. Je voelt dan om welke spieren het gaat en die kun je sterker maken door ze elke dag een paar keer aan te spannen en weer te ontspannen. Als dat het probleem is, zou je een paar weken later al verbetering moeten merken. Als dat niet helpt, dan zit er toch niets anders op dan naar de huisarts te gaan. Je hoeft je echt niet te schamen, je bent niet de enige met dit probleem. En naar de huisarts gaan is minder vervelend dan rond blijven lopen met dit probleem.

Lees ook: Broek plassen

Tell us what you think

Heb jij ook last van urineverlies?

  •  
  •  
  •  

5Reacties

 • Anonymous

  Anoniem Wed 24 Jun '15 16:02

  Reactie: Nee
  Reageer!
  Wel veel afscheiding soms

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Wed 24 Jun '15 19:50

  Reactie: Alleen als ik heel hard moet lachen/niezen
  Reageer!
  Vooral bij lachen

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Wed 24 Jun '15 23:31

  Reactie: Ja
  Reageer!
  Heel vaak zelfs.. als ik had moet lachen bijvoorbeeld

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 7 Jul '15 19:46

  Reactie: Alleen als ik heel hard moet lachen/niezen
  Reageer!
  Mijn broer en ik moesten een keer echt heel hard lachen dat ik het in mijn broek deed.... Mijn nieuwe nog wel....

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Thu 14 Apr '16 11:57

  Reactie: Alleen als ik heel hard moet lachen/niezen
  Reageer!
  zeker als ik moet lachen. ik weet niet waarom maar elke keer als ik lang moet lachen zeker 10 seconden

  Dit is niet ok!

Inloggen

of log in via: