Opa

Opa

11-11-2014 - Ik zit met een probleem. Het gaat heel slecht met mijn opa.


 Hij heeft een leverziekte, wat betekent dat zijn lever heel kwetsbaar is. De dokter heeft gezegd dat hij geen alcohol meer mag drinken, omdat zijn lever dat niet meer aankan. Dat ging een tijdje goed, maar hij is teruggevallen en drinkt weer net zo veel als een aantal jaren geleden. Ik maak me heel erg zorgen omdat hij snel achteruitgaat en uiteindelijk zal overlijden. Mijn familie heeft hem al gewaarschuwd en heeft het er erg moeilijk mee, maar dat kan hem blijkbaar niet zoveel schelen. Help me alsjeblieft, ik weet het ook niet meer.
Anoniem

Uit je brief is niet helemaal duidelijk of je opa echt een alcoholprobleem heeft – dat hij dus alcoholist is – of dat hij erg ziek is en daarom geen alcohol mag. Als kleinkind hoor je vaak wel alle verhalen, maar je weet niet precies wat er aan de hand is. Er wordt ook niet van je verwacht dat je ‘meehelpt’, juist omdat je nog een kind bent. Maar daardoor vergeten mensen vaak dat je je extra verdrietig en machteloos kunt voelen; je kunt immers helemaal niets doen. Of misschien toch wel? Als je je opa ziet, zeg hem dan bijvoorbeeld dat je van hem houdt en dat je niet wilt dat hij doodgaat. Of het helpt, dat weet je niet. Maar het kan nooit kwaad om tegen iemand te zeggen dat je om hem geeft.

Tell us what you think

Ken jij iemand met een alcoholprobleem?

  •  
  •  
  •  

7Reacties

 • Anonymous

  Anoniem Tue 11 Nov '14 15:22

  Reactie: Nee
  Reageer!
  Veel sterkte meid, probeer je Opa te overtuigen, wat je ook doet geef niet op, je moet idd tegen je opa zeggen dat je van hem houd en niet zonder hem kan, en als hij overlijd je daar erg verdrietig om zal zijn, misschien denk die dan, 'Dit kan ik mijn familie niet aandoen', en stopt hij dan met drinken. Ik heb zelf ook mijn vader verloren en mijn opa en oom, ik heb mijn vader jammer genoeg niet gekend, me moeder wist nog niet dat ze zwanger was toen hij overleed

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 11 Nov '14 15:26

  Reactie: Nee
  Reageer!
  Sterkte meid!, je moet je opa overtuigen om te stoppen met drinken, geef dan ook niet op. Net als ze al zeiden, zeg tegen hem dat je van hem houd, niet zonder hem kunt en als hij overlijd je nooit meer echt 100% happy kan zijn, dat als hij overlijd hij een deel van je meeneemt, misschien denk hij dan, 'Dit kan ik m'n familie niet aandoen'. Ik ben zelf ook mijn vader, opa en oom verloren. Ik heb mijn vader nooit gekend, hij overleed voordat me moeder wist dat ze zwanger was.

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 11 Nov '14 16:56

  Reactie: Nee
  Reageer!
  Gelukkig niet... Wat zielig trouwens

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 11 Nov '14 18:05

  Reactie: Nee
  Reageer!
  gelukkig niet

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 11 Nov '14 19:24

  Reactie: Vroeger wel, maar nu niet meer
  Reageer!
  Mijn oom ging bijna dood aan alcohol! Zijn gezicht, ogen en de rest van zijn ligaam was helemaal geel. Hij ging echt bijna dood. Maar hij heeft zijn alcoholverslaving overleeft en drink n u niet meer.

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 11 Nov '14 20:34

  Reactie: Nee
  Reageer!
  Gelukkig niet! Heel veel sterkte meid

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Wed 12 Nov '14 20:30

  Reactie: Nee
  Reageer!
  Heeee je opa heeft alcohol probleem waarschijnlijk omdat hij met iets en dat probeert hij weg te drinken jij kan er niks aan doen en je familie ook niet als hij dit als enige oplossing ziet.... Als je het echt niet meer aan kan kun je misschien een gedicht voor hem schrijven en die aan hem geven met hoe erg je het vind

  Dit is niet ok!

Inloggen

of log in via:

Win elke dag een vette prijs met de

GIRLZ Countdown!