Bang door het pesten

Bang door het pesten

18-12-2015 - Ik ben een meisje van 12 jaar en ik ga dus volgend jaar naar de middelbare school. Ik werd eerst heel erg veel gepest op school en ik kreeg vaak commentaar op mijn mening.


Nadat ik twee keer met de klas erover heb gepraat, is het pesten voor een deel gestopt, maar het commentaar op mijn mening niet. Iedere keer als ik mijn mening uit in de klas, ben ik bang dat ik weer commentaar krijg. Ik heb dat ook als ik ergens anders ben. Ik ben daardoor dus wel onzeker geworden. Ik voel me ook gauw gekwetst, bijvoorbeeld als ik iets zeg en dat diegene waartegen ik het heb ineens ‘jahaa’ tegen mij zet. Daar schrik ik meteen van en dat vergeet ik dan nooit meer. Kunnen jullie mij met deze problemen helpen? Alvast bedankt. Een a.s. brugpieper

Als je in het verleden veel ben gepest, dan laat dat sporen na. Dat is bij jou duidelijk te zien. Je bent heel bang dat het weer opnieuw gebeurt en daarom zie je elke reactie als een mogelijk nieuw begin… Toch hoeft dat niet zo te zijn. Als jij je mening geeft, dan is het eigenlijk heel logisch dat mensen daar op reageren. Niet iedereen heeft immers dezelfde mening. Maar dat wil niet zeggen dat wat jij hebt gezegd fout of verkeerd is. Hetzelfde als iemand een keer ‘jahaaa’ zegt, dat betekent niet dat diegene jou dom of stom vindt. Het is een reactie op iets wat jij hebt gezegd, niet op wie jij bent en wat mensen van jou vinden. Als je veel gepest bent, is het soms moeilijk om het onderscheid te maken tussen pestgedrag en gewoon klasgenotengedrag. Probeer de reacties gedrag van de mensen om je heen zo veel mogelijk als ‘normaal’ te beschouwen en probeer je niet gekwetst te voelen door wat ze zeggen. Voel je je écht wel gekwetst na een opmerking? Zeg dan: 'Ik vind het niet leuk dat je dat zegt.' Dikke kans dat diegene dan meteen roept dat het niet zo was bedoeld. 

Lees ook: Pesten is geen spelletje

Tell us what you think

Wat zou jij doen als je deze girl was?

  •  

5Reacties

 • Anonymous

  Anoniem Fri 18 Dec '15 19:50

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Ja ik herken me er wel een beetje in. Niet dat van de mening hoor maar ik zou alsnog m'n mening laten horen dn en mijn tanden laten zien dat er niet met je te sollen valt.

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Sat 19 Dec '15 16:02

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Ik was vroeger ook een beetje bang dat mensen me zouden gaan pesten, ik heb veel basisscholen gehad en ik werd in het begin altijd gepest, omdat ik een kleine afwijking heb in mijn gezicht. Toen ik op de middelbare kwam voelde het echt als een warm bad, iedereen was heel erg aardig voor elkaar

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 22 Dec '15 14:18

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Ik werd vroeger ook gepest en was daarom ook bang voor de middelbare. Maar het was geweldig! ik dacht niet dat er zoveel verschil zo zijn. Van gepest naar geliefd. Ik kreeg ineens veel vrienden waar ik na 3 jaar nog superr blij mee ben.

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 22 Dec '15 23:33

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Je begint een heel nieuw leven op de middel bare school schat dus rustig aan

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Sun 17 Jan '16 16:19

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Ik had precies het zelfde! In groep 8 Had iedereen had wel commentaar op mijn mening of ik werd uitgescholden. Ik had gelukkig wel hele lieve vriendinnen. Na groep acht ben ik naar een compleet andere school gegaan dan mijn klas, voor een nieuwe start! Met 4 vrienden van me. Het eerste jaar had ik nergens last van. Maar werd wel depressief. Ik zag niks meer positief en dacht vaak aan zelfmoord. Ik heb alles gezegd tegen m'n moeder, en hebben hulp gezocht. Mijn doel was om naar havo 2 te gaan en het is gelukt ik heb hier mijn plek gevonden en wil ook niet meer weg!

  Dit is niet ok!

Inloggen

of log in via: