Ik haal steeds onvoldoendes

Ik haal steeds onvoldoendes

12-05-2015 - Elke week kiezen we in de rubriek What To Do? een meisje uit dat jou om advies vraagt! J. (14) haalt steeds onvoldoends op school en is nu bang dat ze van school moet wisselen. What to do?


J.: ‘Ik haal steeds onvoldoendes voor toetsen. Ik heb al geprobeerd om meer tijd te besteden aan leren, maar dat helpt niet. Ik vraag steeds of ik het overnieuw mag maken, maar dat mag niet op mijn school. Ik heb ook al gepraat met de docenten, maar ze zeggen alleen dat ik harder mijn best moet doen. Maar dat doe ik al… Wat moet ik doen, want ik wil niet van school wisselen.’

Lees ook: Ik zie mijn vrienden niet meer, omdat ik naar een ander schoolgebouw moet
 

Foto: IQ Images

Tell us what you think

Wat voor advies zou jij J. willen geven?

  •  

34Reacties

 • RoosWil Tue 12 May '15 11:27

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Heel vervelend, ik vind u leerkrachten nogal onbehulpzaam,, jij geeft aan dat je hun hulp nodig hebt en t enige da ze doen is een nutteloos advies geven. Misschien kan je begeleiding aanvragen voorhet studeren, het kan zijn da je een vverkeerde leermethode hebt. De studie kan ook te moeilijk zijn in dat geval zit er miss niks anders op dan andere richting.. Maar onthoud dat als je iets echt graag wil maar echt echt graag dat het je 9 vd 10 keer vast lukt. Vraag dus advies en maak samenvattingen en geef die af, dan kunnen ze die verbeteren en weet je da je geen fouten leert. Een tweede pluspunt de leerkracht ziet dat je echt je best doet! Veel succes

  Dit is niet ok!

 • XOXOGirl Tue 12 May '15 12:34

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Als je egt niet meer dn dit kn is dat alleen maar vervelend en kn je btr een niveautje lager gaan doen.

  Dit is niet ok!

 • JustinBieberJBBelieber4ever!!!! Tue 12 May '15 13:15

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Goed plannen en zeker een week van te voren voor een toets te gaan leren. Ga naar bijlessen en vraag tijdens de les ook om uitleg, maak aantekeningen. Als je aan t leren bent leg je mobiel dan in een andere kamer waar jij bent zodat je niet afgeleid raakt. Leer ook niet aan een stuk door maar leer bijvoorbeeld een uur en hou dan een kwartiertje pauze. Succes!

  Dit is niet ok!

 • Klé Tue 12 May '15 13:19

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Ik zou misschien kijken of je bijles kan nemen, als dit ook niet werkt zou je misschien kunnen kijken of je een ander niveau kan doen. Het is beter voor jezelf en je hoeft niet van school te wisselen dus kan je je vrienden gewoon blijven zien.

  Dit is niet ok!

 • annel.powerr Tue 12 May '15 13:49

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  gwn goed leren en als het echt niet lukt doe dan een lager niveau

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 12 May '15 13:57

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  probeer samenvattingen te maken. En vraag hulp aan iemand! Aan bijvoorbeeld je mentor of huiswerkbegeleider. En doe gewoon je best, meer kun je echt niet doen! Heel veel succes!!!!!!

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 12 May '15 14:01

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Als ik een belangrijke toets heb vraag ik aan mijn ouders of die mij willen overhoren. Als je een woordjestoets hebt kun je het programma WRTS gebruiken. Voor mij werkt dat heel goed. Als je bijles wilt hebben kun je dat bijvoorbeeld aan klasgenoten vragen die goed zijn in dat vak of je vraagt het aan de leraar. Het is ook handig om de toets te bespreken zodat je weet wat je fout hebt gedaan en dan doe je dat de volgende keer niet fout. Ik maak voor moeilijke toetsen samenvattingen want dan heb je meer tijd voor andere dingen en je verdiept je heel erg in het onderwerp zodat je het beter snapt.

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 12 May '15 14:03

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Bijles nemen! Ja het is stom maar het zal zeker werken!

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 12 May '15 14:04

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Als ik jou was zou ik bijles nemen! Ja het is stom maar het zal misschien wel werken?

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 12 May '15 14:05

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Ik weet niet hoe je het leren aanpakt, misschien leer je wel hard genoeg maar niet zo efficiënt. Zorg in ieder geval dat je oprijd bijv. Een uittreksel maakt of gewoon begint, zodat je niet de laatste avond nog tot laat hoeft te blokken. Daarnaast: ga oprijd naar bed en stress niet te veel over je cijfers, dat helpt echt niet. Als je een bepaald vak erg moeilijk vindt kun je ook een tutor nemen of een vriend/ vriendin vragen om je te helpen. Bij mijn school heb je ook een huiswerkklas, waar je begeleid wordt met het leren enzo. Misschien heb jij ook wel zoiets op school of in de buurt. Als het uiteindelijk echt niet lukt om over te gaan dan is dat dan maar zo. Je hebt je best dan gedaan en misschien is het dan ook wel een beetje te veel voor je. Ook dat geeft niet, het is natuurlijk balen maar uiteindelijk zal je je er alleen maar beter bij voelen. Je nieuwe niveau en/of school zal dan beter bij je passen en je hoeft minder in de stress te zitten. In ieder geval heel veel succes!

  Dit is niet ok!

 • *vampire_diaries_lover* Tue 12 May '15 14:36

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Je kunt vragen of iemand uit je klas je wil helpen met leren en dingen wil uitleggen. Als je vaak fouten maakt in woordjes kun je dit verbeteren door met wrts te werken. Verder kun je op tijd beginnen met leren en goed op te letten in de les. Tijdens de toets moet je rustig werken en als je klaar bent alles een keer na kijken. Dit werkt echt want zo maak je geen domme fouten meer. Suc6

  Dit is niet ok!

 • supersaartjexx Tue 12 May '15 14:44

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Welk niveau doe je? Want als je nu havo, vwo of gymnasium doet, is het misschien een goed idee om een niveau te zakken. Zie dat niet als falen, je kunt altijd nog een jaar verder studeren. Neem bijles, bijles is niet alleen voor als je niet slim genoeg bent. Ik zit op het gymnasium en ik heb ook bijles. je kunt ook je vrienden, familie, docenten of bijles vragen om je te helpen plannen. Ze helpen je bijvoorbeeld om de dingen die je moet leren makkelijker en duidelijker uit te leggen. Alleen al plannen helpt je. Maak aantekeningen tijdens de les en echt, maak al je huiswerk.

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 12 May '15 15:10

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Praten met je mentor of met iemand die verstand heeft met zoiets. Misschien is dit te moeilijk voor jou en kan je beter een niveau lager doen?

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 12 May '15 15:40

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  misschien moet je bijles nemen en op sommige scholen is er huiswerkbegeleiding. Bij huiswerkbegeleiding moet je in de uren nadat je vrij bent van school, dus als je bijvoorbeeld 3 uur uit bent tot ongeveer 4 uur in een lokaal zitten met begeleiding en andere leerlingen. je moet dan huiswerk maken en voor toetsen leren. de begeleiding kijkt of je je huiswerk af hebt en overhoort je voor je toetsen. een paar vriendinnen van mij gaan naar huiswerkbegeleiding en zij halen nu veel hogere cijfers dan hiervoor en zij hebben hun tekorten opgehaald.

  Dit is niet ok!

 • amberxjie Tue 12 May '15 16:05

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Huiswerk in de les maken zodat je thuis kan leren werkt goed! Maar ook niet te lang leren! Leer een halfuurtje en daarna pauze! Good luck!

  Dit is niet ok!

 • amberxjie Tue 12 May '15 16:07

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Huiswerk in de les afmaken zodat je thuis kan leren. Niet te lang leren max. Half uur en dan 5 minuten pauze. Als je thuis niet goed kan concetreren, dan is het handig om naar een nablijfuur te gaan Good luck!!

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 12 May '15 16:22

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Let goed op in de les, maak je huiswerk en als je iets niet snapt vraag het dan { de 3 gouden regels voor op naar de top} Meid je kan het, jk geloof in je veel suc6

  Dit is niet ok!

 • Life is beautiful Tue 12 May '15 16:40

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Hoiiii, ik heb deze tips voor je (misschien dat je ze al doet) 1. Maak aantekeningen in de lessen ( ook als het niet perse moet) 2 Ga desnoods bij sommige lessen alleen zitten, je vriendinnen spreek je in de pauze wel weer 3. Begin echt op tijd met leren 4. Maak altijd je maakwerk 5. Hou je spullen goedbij (ik heb namelijk vaak het verkeerdd schrift mee waardoor ik daar in schrijf en dan staat alles door elkaar XD) Dit klinkt natuurlijk heel cliché en ik doe het zelf ook niet allemaal maar als je echr niet naar het andere gebouw wil. Als echt niks werkt dan zit je op een te hoog niveau en dan kan je echt beter lager doen. Anders haal je dit jaar misschien maar blijf je volgend jaarvweer zitten, je moet echt voor jezelf kiezen . Xxxx

  Dit is niet ok!

 • X-PLOSION Tue 12 May '15 16:58

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Misschien kan het helpen om toetsen te gaan plannen. Een week van tevoren beginnen, en dan elke dag even leren. Dan gaat het makkelijker dan op de laatste dag nog te gaan leren. Dat helpt mij wel altijd.. Als dat niet lukt, misschien kan je dan overleggen of je naar een iets lager niveau gaat. Dan zit je nog wel op dezelfde school. Als je bijvoorbeeld onvoldoendes haalt doordat je de stof niet snapt, kan je de docenten vragen om meer uitleg bijvoorbeeld in tussenuren.. Succes!!!!

  Dit is niet ok!

 • charissa.vanbeuzekom Tue 12 May '15 17:15

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Begin ruim van tevoren met leren en vraag of je vriendinnen je willen helpen en overhoren

  Dit is niet ok!

 • shortgirl15 Tue 12 May '15 18:13

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Misschien de manier waarop je leert veranderen. Ik leerde eerst ook heel hard (2 a 3 uur voor een toets) en haalde dan nog een 5. En ik had een mentor die na de eerste periode zag dat het zo slecht was en ze vroeg hoe ik leerde. Ik besteedde zelf altijd héél veel tijd aan het maken van samenvattingen. Dat nam veel tijd in beslag en dus had ik weinig tijd voor het 'echte' leerwerk. Dus ik ben die samenvattingen eerder dan een paar dagen van tevoren aan het maken en een paar dagen van tevoren leer ik. Nu gaat het veel beter met mijn cijfers. Een andere tip is je huiswerk goed bijhouden en als je een vraag niet snapt van je huiswerk altijd vragen aan de leraar. En als dat nog niet helpt misschien extra opdrachten of een oefentoets vragen aan de leraar zodat je weet wat je kent en wat je nog moet leren/oefenen. Ik hoop dat je hier iets aan hebt

  Dit is niet ok!

 • PaperTown Tue 12 May '15 19:08

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Hey J! Omg mijn naam begint ook met een J (Juna) Maar okay haha Leren gaat eigenlijk alleen maar om plannen, als je goed je tijd indeelt dan kan je vanzelf goed leren. Zorg wel dat je op een rustig plekje zit, en je niet uren achter elkaar leert. Ook als je een hele lap tekst hebt, zoals meestal bij geschiedenis, kan je van elke paragraaf een samenvatting maken met begrippen die je ook moet weten. Je kan ook voor jezelf vragen maken, of iemand anders die laten maken, zodat jij ze dan kan beantwoorden. Je kan ook een oefentoets maken op internet. Ga goed door welke stof je al begrijpt en welke nog niet. Ga zo nodig naar je docent(e) en vraag hem/haar Om uitleg! Zorg er in ieder geval voor dat je alla goed begrijpt zodat je verder kan leren. Succes!

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 12 May '15 19:14

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Kijk wat voor soort fouten je maakt. Schrijf je dingen te onnauwkeurig op of niet helemaal compleet? Oefen dan zo compleet mogelijk te antwoorden. Merk je dat antwoorden van veel vragen die je fout had gedaan letterlijk in het boek staan? Neem dan de tekst nog een extra keer door voor de toets of vraag iemand je te overhoren. Snapte je de stof niet goed genoeg? Vraag aan je docent voor wat extra uitleg of neem bijles. Kijk ook kritisch naar de manier waarop je leert; heb je muziek aan? zet het uit! Ook al denk je dat je je prima kan concentreren met muziek aan, het gaat toch beter zonder muziek. Ik vraag altijd aan mijn moeder of ze mijn telefoon bij zich wil houden en hem pas terug wil geven als ik een bepaald aantal paragrafen ken. Meestal overhoort ze me nog even om het zeker te weten. Voor mij helpt dit heel erg, maar je kan ook bijvoorbeeld woordkaartjes op de wc leggen, de stof uitleggen aan je moeder/vader/broer/zus/hond/kat/cavia. Zo kan je erachter komen wat er al goed in zit en wat nog niet. Tot slot is het belangrijk om genoeg pauzes te houden en goed te slapen! Ik hoop dat je hier wat aan hebt! Sorry dat het zo lang is haha

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 12 May '15 19:17

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Aantekeningen overschrijven helpt altijd erg veel voor mij!

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 12 May '15 21:24

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Opnieuw**

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Tue 12 May '15 22:30

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Als jij echt heel hard voor al je toetsen studeert en echt altijd je huiswerk maakt, zijn er voor jouw twee mogelijke problemen. Of je doet momenteel een richting die niet geschikt is voor jou, of je leert op een manier die niet geschikt is voor jou. Probeer eerst je manier van leren aan te passen. Wanneer je dat niet voor het einde van het schooljaar lukt, vraag dan of je een jaar over mag doen, als dat bij jouw op school mag, dat heeft mij zelf heel erg geholpen om de fouten in mijn manier van leren te vinden en aan te passen. Anders kun je misschien toch het beste een niveau omlaag. Zowel blijven zitten als een niveau omlaag is niet leuk, maar je maakt uiteindelijk alleen maar meer vriendinnen en vaak gaan de schoolresultaten ook omhoog. Tips om een betere manier van leren te krijgen: probeer uit te vinden op welke manier je het beste leert, door te lezen, te horen, te schrijven of een combinatie van een van deze. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een rijtje met woordjes dat je moet leren te gebruiken om het te testen. Een deel ga je alleen lezen, een deel spreek je in op bijv. een voice recorder app op je telefoon en daar ga je naar luisteren en een deel schrijf je over. Dan kijk je welke je het beste onthouden hebt en dat wordt dan je manier van leren. Je kunt ook meerdere manieren tegelijk gebruiken. Het zelf bedenken en gebruiken van ezelsbruggetjes kan ook werken. Voor niet talen werkt verbanden leggen voor mij heel goed, binnen de stof die we hebben, tussen de stof die we hebben en die we al hebben gehad en tussen de stof van verschillende vakken, dat werkt vooral goed bij natuurkunde en scheikunde en aardrijkskunde en geschiedenis en natuurkunde en wiskunde.

  Dit is niet ok!

 • X.dvjaf Tue 12 May '15 23:21

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  13 jaar, 1e klas, vwo ) Hee, ik had echt precies hetzelfde! In het begin van het school jaar haalde allemaal slechte cijfers, hoe goed ik ook leerde. Ik leerde daarom ook vaak met mijn ouders, en als die me overhoorde, ging het super, maar toch haalde ik onveldoendes. Mijn eerste rapport was daarom ook echt slecht. Mijn mentor zei dat ik gewoon even moets wennen aan een nieuwe school, terwijl ik na eerste week al aan gewend was, ik had veel vrienden, vond het erg leuk, geen moeite met leren, nergens moeite mee (behalve die toetsen dan) en had zelfs meer hw verwacht. Okay, het zal wel dacht ik, maar toen mijn 2e rapport kwam (we hebben er 4 ), was het nog slecter. Meestal haalde ik een 2 of een 3, een 5 was echt hoog voor mij en een 6 onmogelijk. Toen mijn mentor mijn 2e raport dus zag, zag ze dat er want aan de hand was. Dus ze gingen allemaal testjes doen zoal dyslexie test of een dyscalculie test, hier uit bleek dat ik ee juist heel goed in was. Dus toen zei mijn mentor dat ik naar de huisarts moest om, dus dat deed en ik werd meteen doorgestuurd naar een psycholoog, en al het was heel snel duidelijk dat ik add heb. Hierdoor kon ik me heel slecht concentreren, en was het heel moeilijk om een toets te maken. Mijn psycholoog had me toen door verwezen naar een psychator, en een afspraak gemaakt, maar ik moest heel lang wachten. Intussen was het nog slechter gegaan, mijn metor wij me naar vmbo laten afstromen ( van vwo naar vmbo ) en dit terwijl ik vwo gewoon makkelijk vond ( ja, okay, de toets zelf maken misschien niet), toen ik eindelijk naar de huisarts mocht, heeft hij mij pillen gegeven, en een afspraak gemaakt voor iq test. Ik moets heel licht beginnen met de pillen slikken( die zijn trouwens om mijn concentratie te verbeteren ) maar het werd als snel duidelijk dat ik best wel zwaare pillen moest nemen om het te laten werken. Hierna had ik de iq test gedaan, ik kwam uit dat mijn iq 140 was, ik was dus hoogbegaafd ( boven de 130 is hoogbegaafd ). En door de pillen gaat het iets beter met de toetsen, het bleek ook dat veel dingen te makkelijk te zijn. Heb jij niet zo iets? Kijk of jij deze kenmerken misscien herkend: http://www.levente.nl/kenmerkenADD.htm http://gedragsproblemenindeklas.nl/gedrags-en-ontwikkelingsstoornissen/add/#Kenmerken Add en hoogbegaafdheid is erfelijk, heeft iemand in je familie dit? Vraag aan je ouders of iemand of je ergens een controle kan doen. Je kan natuurlijk ook iets anders hebben. En als jij echt goed hebt geleerd en je snapt je toets, en dan haal je een onveldoende, dat heeft echt helemaal niks met je niveua of iq te maken. Er gaan altijd wel mensen zeuren als je een je een onveldoende hebt gehaald, zoals; heb wel echt goed geleerd? Of; misschien moet je je best doen. Succes !! Ps. Sorry voor het lange verhaal

  Dit is niet ok!

 • Oreooooox Wed 13 May '15 22:24

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Maak zeker een goed planning, als het je niet lukt vraag dan je ouders of je mentor om te helpen. dat heb ik ook gedaan en het hielp! verder is het verstandig om op een rustig plekje te gaan zitten, is het je dan te stil zet dan een rustig muziekje op. Ook belangrijk is om je telefoon uit te zetten, als je er nou niet vanaf kan blijven geef hem dan aan je ouders.Als het uit eindelijk nog niet lukt dan is het misschien verstandig een stapje terug te doen. Je moet er niet in verzuipen, daar word school niet leuker van!

  Dit is niet ok!

 • Oreooooox Wed 13 May '15 22:25

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  ooh ja en neem tussendoor pauzes en leer goed, je moet ook niet teveel leren!

  Dit is niet ok!

 • xroosjelysm Thu 14 May '15 12:05

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Vorig jaar had ik dit ook Ik heb toen aan mijn mentor wat tips gevraagd Hij zij dat je goed moet plannen en minimaal 3 dagen van te voren leren (beter 5 of 7) En laat je door je ouders/broer/zus/opa/oma overhorrn bij mij heeft dat heel erg geholpen

  Dit is niet ok!

 • x jenny x Thu 14 May '15 23:12

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Ik heb precies hetzelfde probleem.... alleen als ik het niet beter ga doen moet ik naar atheneum in plaats van gymnasium en dat wil ik niet want dan zie ik mijn vriendinnen niet meer....

  Dit is niet ok!

 • Anonymous

  Anoniem Fri 15 May '15 16:39

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Het er met je ouders over hebben en bijles nemen of zo. Succes!

  Dit is niet ok!

 • Alyshaa Tue 26 May '15 21:16

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Een goede school organisatie maken. Dus goede plannen voor school maken. Samenvattingen maken helpt ook heel erg. Misschien kunnen je ouders je ook helpen met leren. En als het dan toch echt niet lukt met al deze tips die er gegeven wordt, dan zou ik een niveau lager proberen, maar stel dat dat echt te makkelijk is dan weet je toch wel dat je gewoon op het niveau toebehoord wat je nu doet. Maar het gaat je wel lukken. Good luck !

  Dit is niet ok!

 • R..K..Y Sun 24 Jan '16 19:45

  Reactie: Ik zou...
  Reageer!
  Misschien ligt het niet aan hoe lang je leert, maar hoe je leert.

  Dit is niet ok!

Inloggen

of log in via:

Win elke dag een vette prijs met de

GIRLZ Countdown!