10 gouden huiswerktips

10 gouden huiswerktips

28-02-2016 - Sommige girls zijn net lekker aan hun vakantie begonnen, maar andere moeten deze week gewoon naar school. En tja, dat betekent ook huiswerk maken. No worries, met deze tips ga jij als een malle!


#1. Plan in stukjes
Waarschijnlijk heb je sinds het begin van de middelbare school al zo’n 3897 keer gehoord dat je moet plannen, maar dat wil nog niet zeggen dat je het daarom ook goed doet. ;-) Voor een echt goede planning werk je heel precies. Je schrijft niet alleen de vakken die je moet doen onder elkaar, maar bekijkt in elk studieboek even heel goed wat het huiswerk is en schrijft dat vervolgens per onderdeel op. Dus niet: proefwerk Frans leren, maar Frans - grammatica, p. 40-42, Frans - woordjes, p. 123-124 en Frans cultuur, p. 46. Zo vergeet je nooit meer iets te leren en weet je ook meteen of het veel of weinig stof is.

Echte pro’s verdelen deze blokjes daarna onder in porties per dag. De eerste dag leer je de helft van de woordjes en de helft van de grammatica, de tweede dag de tweede helft en de derde dag leer je alles. Wedden dat het veel minder moeilijk is om te beginnen aan zo’n klein stukje dan aan de hele berg?

#2. Zorg voor een ritme
Die planning gaat nog wel, maar dan moet je echt beginnen aan je huiswerk. Aaaaaigh! Zit jij ook liever met een zak chips op de bank? Plan dan ook meteen vaste huiswerktijden in, het liefst zo snel mogelijk nadat je uit school bent. Dan ben je nog fris en je kunt maar van dat huiswerk af zijn, toch? Wanneer jij toch echt te lekker op de bank zit, kun je aan je ouders vragen of zij je eraan herinneren dat je met jezelf hebt afgesproken dat je nu echt gaat beginnen. Doen ze vast graag voor je. 

#3. Ruim elke dag je bureau op
Werken tussen de make-up, tijdschriften en half beschimmelde oude lunchpakketten gaat minder lekker dan wanneer je studeert aan een opgeruimd bureau. Ruim daarom elke dag je werkplek op. Daardoor kost het nooit heel veel tijd en kun je altijd lekker geconcentreerd aan het werk.

Lees ook: 7 apps die je huiswerk makkelijker maken

#4. Verstop je telefoon
Toegegeven, heel soms is het best handig dat je even iemand iemand kunt appen over je huiswerk. Maarre... als je heel eerlijk bent, leidt je telefoon je eigenlijk vooral af, vind je ook niet? Zorg er daarom voor dat je ‘m tijdens het leren niet in de buurt hebt. Leg je phone in een andere kamer of geef hem aan je ouders. Dan ben je echt binnen no time klaar met die saaie klus.

#5. Beloon jezelf
Als je dan zo braaf hebt gepland en op tijd bent begonnen, mag daar best iets tegenover staan. Beloon jezelf daarom na elke drie kwartier studeren met een kwartiertje pauze, waarin je iets leuks doet. Drink wat, klets wat met vriendinnen op je telefoon en ga dan weer fris verder.#6. Bekijk je fouten
Een onvoldoende halen is nooit leuk en misschien gooi je je proefwerk het liefste in een hoek, zodat je er niet meer aan wordt herinnerd, maar het is slimmer om toch even goed naar je fouten te kijken. Bij de meeste vakken heb je de kennis uit deze toets ook volgende keer weer nodig, dus het is fijn als je in elk geval snapt wat je verkeerd hebt gedaan.

#7. Zoek hulp
Je hebt bekeken wat je fout hebt gedaan, maar eigenlijk snap je er nog steeds geen snars van. Vraag dan om hulp! Uiteraard kun je bijles nemen bij je crush, maar voor je cijfers is het misschien beter om bij je ouders of grote broer of zus aan te kloppen. Die zijn een stuk minder leuk, maar je let vast beter op bij ze. Helaas.

Lees ook: 5 tips om supergoede cijfers te halen in 2016

#8. Probeer verschillende manieren uit
Doe jij altijd uuuuuren over dat ene vak? Probeer dan eens verschillende manieren van studeren uit. Misschien leer jij je Engelse woordjes wel veel makkelijker als je ze eerst Engels-Nederlands leert en dan pas de andere kant uit, of helpt het supergoed als je kaartjes maakt.

#9. Wacht met overhoren
Na het leren wil je waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk helemaal klaar zijn en dus laat je je meteen overhoren. Het is handiger om daar even mee te wachten. Als je meteen begint met de overhoring, heeft je nieuwe kennis nog geen kans gehad om naar je langetermijngeheugen te gaan. En tja, dan weet je dus eigenlijk niet of je de volgende dag nog steeds zo goed scoort. Wacht daarom bij voorkeur een halfuurtje voor je je laat overhoren.

#10. Beantwoord vragen schriftelijk
Je overhoring ging helemaal toppie, maar je proefwerk was een drama. Herkenbaar? Beantwoord de vragen dan eens op papier. Zo zie je eerder waar het misgaat en kun je meteen trainen op de perfecte formulering.

Lees ook: 10 huiswerktips om je huiswerk makkelijker te maken

Foto: We Heart It

Tell us what you think

Welke van deze tips ga jij uitproberen?

    •  

2Reacties

Inloggen

of log in via: