Soms lijkt het wel een kwartier te duren voordat je Facebook-app geladen is. Echt zo irritant! Gelukkig kun je nu supersnel mobiel internetten met het 4G netwerk. 4 watte? Hier leggen we uit wat 4G precies is en welk abonnement en toestel je nodig hebt als je ook 4G wilt.

Wat is 4G?
4G is de vierde generatie van mobiel internet. We hebben nu allemaal een 3G netwerk waarmee je ook kan internetten, maar de snelheden van 3G zijn beperkt. Met het 4G netwerk kan je 10 keer sneller internetten dan voorheen. Je kunt bijvoorbeeld muziek en video’s in hoge kwaliteit streamen zonder haperingen. Of videobellen in HD-kwaliteit, zodat je boy goed in beeld blijft tijdens jullie gesprek.

Wat voor abo heb je nodig?
Met het 4G netwerk kun je dingen supersnel downloaden of verzenden. Maar elke keer als je iets downloadt of verzendt, gebruik je heel veel data. Daarom heb je een grote databundel nodig. De meeste providers willen dat je een databundel neemt van minimaal 1GB, anders krijg je geen toegang tot het 4G netwerk. Voor zo’n grote databundel betaal je natuurlijk meer.

Hoe groter je databundel is, hoe sneller internet je hebt. Als je bijvoorbeeld een databundel van 5GB hebt, kan je internetten met 50 megabit per seconden. En dat is megasnel!

Wat voor telefoon heb je nodig?
Om gebruik te maken van 4G, heb je een toestel nodig dat geschikt is voor 4G. In de photogallery vind je een aantal 4G telefoons. En vergeet niet je simkaart! Als je je simkaart in 2006 of daarvoor hebt gekregen, dan is de simkaart misschien niet geschikt.

Welke provider moet je kiezen?
Naast een juiste telefoon, heb je ook een provider nodig die 4G aanbiedt. Bij Vodafone, KPN en Hi kun je al een 4G bundel afsluiten. T-Mobile start op 18 november met 4G.

Nadeel van 4G
Een klein nadeel is dat het 4G netwerk nog niet in het hele land beschikbaar is. Dat betekent trouwens niet dat je geen internet hebt als je in een gebied komt waar geen 4G is. Je telefoon zoekt dan vanzelf verbinding met het 3G netwerk. Gelukkig zijn de providers druk bezig met het opzetten van nieuwe 4G locaties. En als het aan KPN ligt, heb je vanaf maart 2014 door heel Nederland bereik met 4G.