niet klaarkomen soa's quiz eerste keer quiz stapje verder seks saai scheetgeluiden vagina seks veilige seks onveilig soa orale seks haak af soa pijpen vrijen seksende ouders orale seks lacherig over seks Ben ik klaar voor de eerste keer? betrapt moeder seks moslim seks ongesteld pijn ontmaagding seks hebben sperma seksen broer droogneuken

5x dingen die je moet weten over veilige seks

Het hebben van seks kan superleuk en fijn zijn. Wij willen ervoor zorgen dat je evenveel fun hebt tijdens de seks als daarna. Een ding dat daarvoor kan zorgen, is als je het veilig doet. Check dit lijstje met meer belangrijke feitjes over seks.

Anticonceptie betekent niet veilige seks

Het vermijden van zwangerschap valt onder veilige seks, maar dat is niet het enige. Je moet het krijgen van een soa ook voorkomen. Een soa is seksueel overdraagbare ziekte en het enige middel dat je daartegen beschermt is een condoom. Zorg er dus altijd voor dat je seks hebt met condoom! Als je het een keer zonder hebt gedaan, is het belangrijk om een soa-test te doen bij je huisarts of de GGD. Heb je een vaste sekspartner? Laat jullie dan eerst testen en als jullie allebei soavrij zijn, kun je het zonder condoom doen.

Een soa krijgen

Veel mensen denken dat je alleen een soa kan krijgen als tijdens het seksen de penis in de vagina gaat. Helaas is dat niet waar; ook als je orale seks hebt, kun je een soa krijgen. Bij het pijpen en beffen moet je dus altijd een condoom of beflapje gebruiken. Protect yourself!

Praat met je partner

Voordat je met iemand naar bed gaat, is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan over seks. Het is misschien een beetje awkward, maar doe het wel. Praat over je grenzen, veilige seks en of jullie getest zijn op een soa. Dit zorgt ervoor dat jullie op een lijn zitten en er geen verwarring ontstaat tijdens het seksen.

Controleer het condoom

Condooms zijn heel betrouwbaar en veilig, maar ze zijn niet onverwoestbaar. Een condoom kan scheuren, te klein, te groot of over de datum zijn. Controleer het condoom voordat je seks hebt en na afloop nog een keer.

Weten of je een soa hebt

Van soa’s kun je verschillende klachten krijgen, bijvoorbeeld afscheiding met een rare kleur of geur en jeuk bij je geslachtsdeel. Het is ook mogelijk dat je helemaal geen klachten krijgt en toch een soa hebt. Daarom moet je je altijd laten testen op een soa als je seks zonder condoom hebt gehad.

Lees ook:

Beeld: 123RF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen