Taylor Swift, you either love her or hate her. Maar bij welk team je ook hoort, Taylors nieuwe album 1989 is het luisteren waard! GIRLZ geeft je tien weetjes over 1989.

Psst…
Als je een fan bent, weet je dit waarschijnlijk al, maar in elk Taylor Swift album zijn geheime berichtjes van Taylor verstopt. In de boekjes staan in de tekst van elk nummer bepaalde letters dikgedrukt, die samen een woord of een zin vormen. Het leukste? Dat woord of die zin is een hint over wie het nummer gaat! In Red vormden de letters in 22 bijvoorbeeld de namen van haar beste vrienden. Maar in dit album is het net iets anders dan anders. In 1989 vormen de zinnetjes uit de verschillende liedjes een soort verhaaltje over een jongen en een meisje. Over wie denk jij dat het gaat?

 

Harry Styles
Ook al is dit album heel anders dan Taylors vorige albums en presenteert ze zich de laatste tijd anders, sommige dingen veranderen nooit: superveel nummers op haar album gaan over een ex-vriendje. All You Had To Do Was Stay gaat volgens Taylor over een jongen die zich niet kon binden, waardoor veel mensen denken dat het nummer over Harry Styles gaat. Fans denken trouwens ook dat het liedje Style over Harry gaat. Ach, de naam zegt genoeg… 

 

 

Out of the Woods
Het liedje Out of the Woods gaat over een up-and-down relatie. Waarwaarschijnlijk ook over haar relatie met Harry Styles, want Tay zingt: “Your necklace hanging from my neck/ the night we couldn’t quite forget/ when we decided to move the furniture so we could dance/ baby like we stood a chance/ two paper airplanes flying.” Als je naast een Swiftie ook een Directioner bent, weet je vast dat Harry heel vaak een ketting draagt met een zilveren papieren vliegtuigje daaraan. Toen Tay en Harry dateten, is Taylor een paar keer gespot met die ketting!

Het nummer gaat ook over de keer dat Taylor dacht dat ze doodging. Toen ze eens met een ex – Harry? – een ritje op een sneeuwmobiel maakte, ging het fout. De twee crashten en Tay zag haar leven aan haar voorbij flitsen. ‘Remember when you hit the braks too soon/ twenty stitches in a hospital room’, zingt Tay in het liedje. Auch…

 

 

Doe de test: Ben jij Taylor Swifts number 1 fan?

Frenemies
Kom op, niet alle nummers van T-Swizzle gaan over ex-vriendjes. Ze gaan ook vaak over vriendschap. In het geval van Bad Blood een vriendschap die niet zo goed afliep. Taylor vertelde tegen het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone dat ze een frenemy had die haar kwetste en die zelfs haar tour probeerde te saboteren door dansers te jatten. Toevallig heeft Katy Perry drie van Taylors oude achtergronddansers. Dansers die Taylor midden in haar tour verlieten om in Katys show te dansen. Hmm…

 

 

Dagboek
Taylor vertelde ook tegen Rolling Stone dat één van de liedjes van 1989 letterlijk een pagina uit haar dagboek is. Ze zei er jammer genoeg niet bij welk nummer het is. 

 

 

Love story
Wildest Dream gaat over Tays nieuwe blik op relaties. Taylor vertelt: ‘Ik ging een relatie aan en dacht: misschien is dit de ware. Misschien trouwen we en krijgen we kinderen – dit kan voor altijd zijn. Nu denk ik: hoelang hebben we voordat iets langskomt en ons breekt, of hoelang duurt het voordat je publicist belt en zegt: dit is geen goed idee.’ Poor Taylor. Misschien krijgt ze haar vertrouwen in de liefde terug als ze een paar keer naar haar nummer Love Story luistert. 

 

 

Polaroid
Polaroids lijken het thema te zijn van 1989. Niet alleen is de cover van het album een polaroid en krijgen polaroids een shout out in Out of the Woods, je krijgt bij het album ook een set van dertien polaroids met berichtjes van Taylor erop. En er zijn vijf verschillende sets, dus in totaal 65 verschillende foto’s. Cool!

 

 

Bonus!
De gewone versie van het album heeft zoals altijd dertien liedjes (Taylors geluksgetal), maar de deluxe versie heeft een extraatje: drie bonusliedjes én drie voice memo’s. Als Tay een idee krijgt voor een liedje, neemt ze dat op op haar telefoon en nu deelt ze drie opnames met ons. Het mag gezegd worden: T-Swift heeft originele ideeën. 

 

 

P-p-pop
1989 is Taylors eerste officiële popalbum! Oké, nu was Red eigenlijk ook een popalbum, maar officieel viel dat nog onder country. Hooray voor Taylors nieuwe sound! 

 

Lees ook: 9 redenen waarom Taylor Swift de beste celeb friend ever is