Op Facebook laat je zien wie je bent, toch? Niet altijd! Want uit onderzoek van MTV blijkt dat 1 op de 5 jongeren wel eens een nepprofiel aanmaakt. Shocking! MTV zendt vanavond de eerste uitzending van een nieuw seizoen Catfish uit. Daarin worden jongeren gevolgd die elkaar alleen via Facebook kennen, maar kennen ze elkaar wel echt?

Herken de catfish
Het woord catfish wordt gebruikt voor mensen die op internet doen alsof ze iemand anders zijn. Maar hoe herken je nou zo’n catfish? Een aantal tips:

Tip1: pas op voor modellen
Modellen zijn populair op Facebook. Niet zo gek dus dat een catfish meestal zegt dat hij/zij model is. Kortom: kijk uit met die superhotte boy, want die foto kan hij zo van internet geplukt hebben!

Tip 2: te mooi om waar te zijn
Hij is knap, hij is lief en hij is ook nog eens verliefd op jou! Natuurlijk kan dat. Maar als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Check dus voor de zekerheid of deze boy wel echt bestaat.

Tip 3: bewijsmateriaal
Iedereen kan een foto van internet halen en zeggen dat het zijn eigen foto is. Toch kun je checken of deze boy echt zo lekker is als op de foto. Vraag of hij wil Skypen, dan kun je zien hoe hij er echt uitziet. Als hij niet wil Skypen, is dat een teken dat deze boy niet helemaal pluis is.

Tip 4: andere sites
Om erachter te komen of jouw internet-lover geen catfish is, kun je hem natuurlijk ook even googlen. Heeft hij profielen op meerdere sites? Of wordt zijn naam misschien een keer genoemd op een lokale website? Dan is hij zeker the real deal.

Tip 5: check zijn friends
De boy waarmee je chat lijkt zo populair, toch heeft hij maar 5 Facebook-vrienden. Hoe kan dat? Het zou natuurlijk kunnen zijn dat hij genoeg heeft aan een paar goede vrienden. Toch is de kans groot dat je hier met een Catfish te maken hebt. Waarschijnlijk bestaat deze boy helemaal niet echt en heeft hij daarom zo weinig vrienden.

Catfish is vanaf vanavond iedere zondag om 18.15 uur te zien op MTV.