Je hebt net het nieuwe paar schoenen binnengekregen dat je besteld had. En dan… passen ze niet. Wist je dat je heel veel fouten kunt maken tijdens shoe-shopping waardoor je achteraf spijt krijgt van je aankoop?

1. Eén voet
In de meeste winkels staat alleen de linker- of de rechterschoen. Niet handig, want deze schoenen zijn vaak al een beetje losser doordat veel mensen ze gepast hebben. Vraag dus om een nieuw paar, of in ieder geval om de andere schoen, zodat je kunt voelen hoe ze écht zitten. Oh, en wist je dat je voeten niet hetzelfde zijn? Het zou natuurlijk balen zijn als je linkervoet niet in dat nieuwe paar past, omdat je die schoen niet hebt gepast.

2. Verkeerde of geen sokken
Neem sokken mee die je ook gaat dragen in die schoenen. Het is niet slim om met enkelsokjes te passen, als je eigenlijk al weet dat je alleen maar dikke sokken wilt dragen in die mooie winterlaarzen.

3. Geen hulp
Die verkopers in schoenenwinkels zijn er niet voor niks! Maak er gebruik van. Zij kunnen je namelijk helpen met het kiezen van de juiste schoenen. Zitten je schoenen goed, maar nét iets te strak, vraag ze dan bijvoorbeeld of het schoenen zijn die nog een beetje uitlopen of dat je beter andere kunt kopen.

Lees ook: De 10 leukste winterfilms die niet over kerst gaan

4. Verkeerde tijd van de dag
Als je voor schoenen gaat shoppen, is het niet slim om dit in de ochtend te doen. Je voeten zijn dan namelijk het dunst. Gedurende de dag worden ze wat dikker. Het is slimmer om schoenen aan het eind van de middag te passen zodat je zeker weet dat ze altijd goed zitten.

5. Alleen op tapijt lopen
Veel schoenenwinkels hebben tapijt op de vloer liggen. Dat komt omdat het makkelijker en comfortabeler is om op tapijt te lopen dan op tegels. Mocht er dus ergens een stukje tegels of laminaat liggen, oefen dan ook daar even op.

6. Denken dat ze nog wel stretchen
Je moet jezelf nooit overtuigen dat de schoenen wel passen, ook al zitten ze eigenlijk te strak. Dat stemmetje in je hoofd zegt dat ze nog wel zullen stretchen, maar in werkelijkheid gebeurt dit niet. Zonde van je geld.

Lees ook: 10 dingen die alle besties doen

7. Niet inlopen
Probeer je schoenen altijd uit in de winkel. Loop meerdere rondjes en let goed op hoe je voeten erin voelen. Schiet je hak omhoog of zitten je tenen toch wel krap? Pas dan andere schoenen, want daar ga je last van krijgen.

8. Niet testen
Probeer de veters en ritsen van je schoenen altijd goed uit. Het kan namelijk zijn dat ze wat moeilijk open en dicht gaan en je wilt natuurlijk niet opgesloten zitten in je schoenen omdat de rits het niet meer doet.

9.Verkeerde middeltjes kopen
Wanneer je nieuwe schoenen hebt gekocht, is het erg belangrijk dat je ook de juiste verzorgingsproducten ervoor koopt. Je moet ze namelijk goed verzorgen. Als je dit met de verkeerde producten doet, kun je vlekken krijgen op je gloednieuwe schoenen.

10. Niet goed voelen
Het is belangrijk dat je goed voelt of je schoenen niet te krap zitten. Dit kun je doen door je voeten helemaal voor in je schoen te schuiven en dan een vinger achter je hak te doen. Past dit, dan is de kans groot dat je schoenen gewoon goed zitten. Je kunt ook je voeten helemaal naar achteren doen en met je duim voelen waar je tenen komen aan de voorkant. Is er te weinig ruimte, dan zijn je schoenen waarschijnlijk te klein. 

Lees ook: Een jaar later