Grr… puistjes duiken altijd op als jij ze niet kunt gebruiken. Als je een fotoshoot met je besties gaat doen, bijvoorbeeld. Of als je op date gaat. Helemaal wegtoveren gaat niet, maar op deze manier geef jij ze zo weinig mogelijk kans.

#1. Clean
Ga jij slapen zonder je make-up af te halen? Niet zo handig… Puistjes ontstaan doordat de talgklieren in je huid verstopt raken. Als je daar dan ook nog eens make-up opsmeert, sluit je die klieren nog verder af en heb je de kans dat je de bacteriën ook over de rest van je huid verspreidt. Make-up is dus sowieso niet superhandig als je puistjes hebt, maar als je het ook nog laat zitten als je gaat slapen, krijgt je huid nooit tijd om te ‘rusten’. Reinigen dus!

#2. Let the sunshine in
Zonlicht droogt je puistjes uit, dus lekker naar buiten is altijd goed tegen acné. En een topexcuus om een terrasje te gaan pakken. Nice!

#3. Don’t touch
Het lijkt zo verleidelijk… Even dat ene puistje uitknijpen. Als het een rijpe whitehead is, kun je dat proberen. Wikkel twee tissues om je vingers en druk voorzichtig. Geen effect? Blijf er dan lekker vanaf. Wanneer je puistjes te hard probeert uit te drukken, heb je een grote kans dat je de ontsteking alleen maar erger maakt. Zit je nog er nog langer mee. Nog so nice…

Lees ook: 7 tips om voor het eerst concealer te gebruiken

#4. Powder
Oké, het beste is natuurlijk om helemaal niet te make-uppen over je puistjes, maar als je met je besties een fotoshoot gaat doen of voor het eerst op date gaat met je boyfriend to be, hoef je daar niet per se gezelschap bij van een horde puistjes. Je kunt ze dan maskeren door er een laagje poeder over aan te brengen. Dat haalt de bobbels niet weg, maar maakt ze wel minder rood. Onvoldoende effect? Een groene concealer kan ook helpen. Dek die dan wel later nog af met foundation. Je wilt er niet bij lopen als Oscar het Vuilnisbakkenmonster, toch?

#5. Rock them
Als je er dan toch niet helemaal vanaf komt, kun je er maar het beste van maken. Loop rechtop, laat je ogen knallen met mascara en lach iedereen breed toe. Wedden dat niemand jouw puistjes ziet?

Lees ook: 9 dingen die je verkeerd doet bij het douchen