Ze zijn er altijd net op die momenten dat je ze echt niet nodig hebt: puistjes! Waarschijnlijk wil je er alleen maar zo snel mogelijk van af, maarre… wist je deze dingen al?

#1. Mee-eters bestaan niet uit vuil
Waarschijnlijk heb je het wel eens gehoord: die zwarte puntjes op je neus bestaan uit vuil. Goed nieuws, daar wordt geen straatvuil mee bedoeld, maar een ophoping van dode huidcellen en vocht, die je porie blokkeert. Pfieuw, dat klinkt toch net iets beter.

#2. Uitknijpen mag wel
Maaarrrr… alleen als het een puistje is met een witte kop die je met zachte druk uit kunt knijpen. Ga nooit hard duwen en wikkel altijd tissues rond je vingers om te voorkomen dat je de ontsteking juist erger maakt.

#3. Alle soorten puistjes ontstaan op dezelfde manier
Ze zien er heel verschillend uit, maar alle puistjes ontstaan doordat oude huidcellen en olie je poriΓ«n verstoppen.

Lees ook: 8 smerige beautydingen die iedereen wel eens doet

#4. Ibuprofin helpt
Heb je een mega-ontsteking? Los dan een Ibuprofin of een aspirine (let op: dat is iets anders dan paracetamol) op in een beetje water en leg het papje op je gezicht. Na een tijdje is je puist een stuk kleiner.

#5. Voorkomen is beter dan genezen
Ga jij ook altijd pas smeren met anti=puistspul als je een enorme, rode, kloppende bult op je hoofd hebt ontdekt? Dat is logisch, maar niet zo handig. Puistjes zijn namelijk veel makkelijker te voorkomen dan weg te krijgen. Reinig je huid elke avond goed en smeer desnoods met middelen tegen puistjes. Bye bye pimples!

#6. Wondvocht hoort erbij
Je hebt je puistje uitgeknepen, maar er komt nog steeds helder vocht uit. Moet je dan nog verder knijpen? Nope. Het doorzichtige vocht is wondvocht, ook wel lymfevocht genoemd. Het is bedoeld om ontstekingen in je lichaam op te ruimen en zit daarom in puistjes.

Lees ook: 7 tips voor prachtige nagels