Hangende oogleden, wallen, grote of juist te kleine ogen? Dáár hebben ze nou make-up voor uitgevonden! Met deze tips en trucs gaan je ogen stralen!

#1. Opmaken in drie stappen 
1. Foundation gebruik je meestal voor je gezicht, maar je kunt ook een beetje op je oogleden doen. Nog een kwastje poeder eroverheen en je hebt een mooie basis voor de rest van je make-up.
2. Aan de slag met oogschaduw, eyeliner of oogpotlood. Gebruik een tintje lichter of donkerder dan je ogen, dan komen ze mooier uit. Of kies voor een contrasterende kleur. Lila of lichtroze bij blauwe ogen bijvoorbeeld, of rood en roze bij groene ogen. Bruine ogen kunnen eigenlijk alles hebben, van oranje tot paars tot blauw.
3. Dan de finishing touch: mascara. Haal de mascararoller met een zigzaggende beweging door je wimpers naar boven. Zo voorkom je dat ze aan elkaar gaan kleven. Herhaal dit twee of drie keer voor prachtige, volle wimpers.

#2. Groot, rond of bol
Wil je je ogen kleiner of schuiner laten lijken? Trek dan met een donker oogpotlood een lijntje op de binnenrand van je onderste wimperlijn. Je kunt ook wat oogschaduw in een donkere kleur in de buitenhoekjes van je ogen aanbrengen. Of trek met een eyeliner een streepje boven je wimperrand,en laat deze mooi spits uitlopen. Heb je wat bolle ogen, doe dan donkere, matte oogschaduw op, dat verzacht de bolling. Wil je een keer echte kattenogen, plak dan een halve kunstwimper alleen aan de buitenkant van je oog.

#3. Klein of schuin
Je kunt je ogen ook groter laten lijken. Trek daarvoor met een wit oogpotlood een lijntje op je onderste wimperlijn. Gebruik altijd lichte kleuren oogschaduw, donkere kleuren maken je ogen kleiner. Het helpt ook als je je wimpers met een flinke lading mascara of een wimpertang mooi omhoog laat krullen. Dat maakt je ogen mega-groot!

Lees ook: 8x summerproof make-up

#4. Dicht bij elkaar
Lichte kleuren oogschaduw maken de afstand tussen je ogen breder. Gebruik de lichte oogschaduw op de binnenhoek van je ooglid, dicht bij de aanzet van je neus. Op de buitenhoek van je oog doe je wat donkere oogschaduw. Laat de kleuren mooi in elkaar overlopen.

#5. Ver uit elkaar
Hetzelfde trucje als hierboven, maar dan precies andersom: donkere oogschaduw in de binnenste ooghoeken en naar buiten toe lichte oogschaduw.

#6. Hangende oogleden
Doe wat donkere oogschaduw op de buitenhoek van je oog en laat deze naar boven en buiten toe vervagen. Ook in je arcadeboog breng je wat donkere oogschaduw aan. Op je ooglid zelf en onder je wenkbrauw, gebruik je een lichte oogschaduw. Laat de kleuren mooi in elkaar overlopen.

Lees ook: 8 tekenen dat je verslaafd bent aan make-up

#7. Een bril
Draag je een bril en ben je bijziend, dan maken je brillenglazen je ogen kleiner. Gebruik daarom liever een lichte oogschaduwtint. Ben je verziend, dan vergroten de glazen je ogen. Kies dan juist voor een donkere oogschaduw. 

#8. Contactlenzen
Lenzen en make-up, da’s altijd even wennen. Doe eerst je lenzen in en maak dan pas je ogen op. Als je namelijk pas na het make-uppen je lenzen indoet en gaat tranen, kun je weer helemaal opnieuw beginnen. ’s Avonds doe je eerst je lenzen uit en dan pas verwijder je de make-up. Om tranende ogen te voorkomen, kun je het beste een waterproof mascara en crèmige oogschaduw gebruiken.  

#9. Wallen of kringen
Een simpel trucje tegen wallen. Leg twee schijfjes appel een halfuurtje in de diepvries. Daarna ga je even rustig liggen en leg je de appelschijfjes op je wallen. De fruitzuren in de appel werken ontspannend en de kou vermindert de zwelling.

Zijn je wallen nog niet helemaal weg? Dan is het tijd voor de camouflagetruc: breng op je wallen een foundation aan die net iets donkerder is dan de basis die je voor je gezicht gebruikt. Alles wat licht is komt namelijk extra naar voren! Heb je kringen onder je ogen, dan kun je hiervoor je gewone gezichtsfoundation gebruiken. Om de aandacht van je wallen of kringen af te leiden, gebruik je een mooie eyeliner boven je oog. 

Doe ook de test: Wat is jouw make-upstijl?