De hele zomer heb je gezwommen en gezond. Het was fantastisch, tot je thuiskomt, want OMG, wat is er met je haar gebeurd? Wil je jouw bosje touw voor het begin van het schooljaar weer omtoveren tot perfecte lokken? Check dan snel de tips!

#1. Ga naar de kapper
Yep, het is zonde om afscheid te nemen van je lange lokken, maar als je dode punten hebt, is dat wel het enige wat helpt. Je hoeft niet meteen voor pittig kort (al dan niet rood) te gaan, gewoon een centimeter eraf laat je haar er vaak al veel gezonder uitzien.

#2. Was je haar niet te vaak
Elke dag wassen zorgt ervoor dat al het talg van je hoofdhuid verdwijnt. Gevolg: je hoofdhuid gaat als een malle talg aanmaken. Gevolg: vet haar. #datwasnounetnietdebedoeling Door je haar minder vaak te wassen, gaat het er uiteindelijk gezonder uitzien, doordat de balans zich herstelt. Dat kan wel even duren, dus beter probeer je dit als je nog een week vakantie hebt en je met een petje alle vettigheid kunt verstoppen.
 
#3. Spoel uit met koud water
Door uit te spoelen met koud water sluiten de haarschubben zich, waardoor je haar er mooier en minder messy uitziet.

#4. Borstel niet te veel
En zeker niet net nadat je het gewassen hebt. Als je nat haar borstelt, breekt het supersnel af. Je kunt beter pas borstelen wanneer je haren alweer droog zijn. Doe het dan ook met mate, punten splijten snel van een kam of borstel.

#5. Zoek het juiste product
Sommige shampoos ruiken heel lekker, maar drogen je haar stiekem uit, of zijn zo plakkerig dat ze deels achterblijven in je haar en het vet maken. Wil je niet, dus probeer rustig een paar verschillende shampoos uit tot je het perfecte product hebt gevonden. Weet je niet precies wat voor soort haar je hebt? Kijk dan na het wassen eens hoe snel het vet wordt. Heb je na één dag alweer vet haar? Dan heb je shampoo nodig tegen vet haar. Na twee dagen een beetje vette lokken betekent normaal haar en schilfertjes zijn een teken van droog haar (of slecht uitgespoelde shampoo)

Lees ook: 5 tips voor on fleek wenkies

#6. Slaap op een zijden of satijnen kussensloop
Die stoffen zijn lekker glad en voorkomen dat je haar gaat klitten of afbreken.

#7. Doe je haar vast als je gaat slapen
Again: haar dat in een losse vlecht zit, klit minder snel en wrijft minder tegen het kussen, waardoor het minder snel beschadigt.

#8. Laat de steiltang even weg
Warmte beschadigt je haar en je steiltang wordt nu eenmaal heel erg heet. Föhn en steil je haar dus even niet, tot het weer een beetje is hersteld van al je zwemmen de afgelopen tijd.

#9. Verf even niet
Haarverf wordt weliswaar steeds beter, maar als je je haar even wilt laten herstellen, is het verstandig om het verven toch even uit te stellen. 

Lees ook: 5 supersnelle tips tegen vet haar