In de nieuwste Girlz! hebben we allemaal stuff bij elkaar gezocht om puistjes tegen te gaan. Want ja, iedereen wil natuurlijk een egaal huidje. Maar hoe kom je nou eigenlijk aan puistjes? Wij hebben alle feiten en fabels over puistjes eens op een rijtje gezet.

Een puistje ontstaat door een ontsteking: feit.
Doordat het talg zich ophoopt raakt een porie verstopt. Dit zorgt voor een ontsteking van een talgkliertje

Verzorgingsproducten helpen tegen puistjes: fabel.
Veel verzorgingsproducten zorgen alleen maar voor meer puistjes. Dat komt omdat ze niet alleen het vuil verwijderen maar ook de beschermende vetten. Wil je weten welk verzorgingsproduct voor jou wel werkt? Ga dan naar een huisarts of vraag bij een apotheek of drogist wat voor product jij moet gebruiken.

Door veel te drinken voorkom je puistjes: feit.
Door veel te drinken blijft je huid vochtig en soepel. Water, groene thee en brandnetelthee drinken helpen het beste en dat is ook nog eens ontzettend lekker.

Make-up helpt tegen puistjes: fabel.
Als je een puistje hebt, camoufleer je deze het liefst met een laag foundation. Maar veel soorten make-up zorgen ervoor dat je huid juist vet wordt en niet schoon blijft. Draag dus zo min mogelijk make-up als je last hebt van puistjes!

Sporten zorgt voor minder puistjes: feit.
Doordat je gaat zweten worden je poriën juist schoongemaakt, en is de kans kleiner dat ze verstopt raken. Superhandig!

Puistjes uitknijpen is slecht: feit.
Als je een puistje uitknijpt, heb je een grote kans op kleine ontstekingen onder je huid en littekentjes. Laat dat puistje dus maar lekker zitten anders heb je er straks nog langer last van!

Chocola, chips, koekjes zorgen voor puistjes: fabel.
Niets hiervan is waar. Je mag gewoon vet eten als je last van puistjes hebt. Het is dus een heel grote fabel dat je niet veel chocola mag eten als je puistjes hebt. Je krijgt er namelijk niet meer puistjes van. Dat is bewezen in een onderzoek waarbij mensen met acne een dieet kregen met heel vet eten, en zij kregen geen extra puistjes.

Tandpasta werkt tegen puistjes: fabel.
Je hebt het vast wel eens geprobeerd: tandpasta op je puistje smeren en zorgen dat het uitdroogt. Dat je puistje uitdroogt klopt, maar je huid eromheen ook en dat is niet goed! En door een puistje uit te drogen, gaat hij nog niet weg… Plus er kunnen stoffen in de tandpasta zitten waar je huid van gaat irriteren. Dat wil je niet hebben!

Wist jij deze feiten en fabels over puistjes al? Wij zijn er in ieder geval een stuk wijzer door geworden. Nu maar hopen dat we wat aan deze weetjes hebben en de puistjes wegblijven!