Heb je geen geld voor een dure scrub of vind je het veel te gênant om bij je plaatselijke drogist om antipuistjescrème te vragen? Duik dan de keuken eens in, want hier vind je een schat aan geheime beautyproducten.

Thee voor je wallen
Na een paar nachtjes kort slapen zijn ze er ineens: wallen. Zet een stevige pot zwarte thee, maar gooi de theezakjes na afloop niet weg. Die laat je flink afkoelen en daarna leg je ze twintig minuten op je ogen. Je zult zien dat je wallen geen fan zijn van het looizuur dat in de thee zit en vanzelf gaan slinken. Hetzelfde trucje kun je trouwens ook met koude plakjes komkommer uithalen.

Aardappelschijfjes voor je puistjes
Wist je dat die vervelende puisten helemaal niet van aardappels en yoghurt houden? Je acne driemaal daags inwrijven met een rauw aardappelschijfje werkt wonderbaarlijk goed. En voel je net een puistje opkomen, terwijl je morgen een spannend schoolfeestje hebt? Smeer de plek dan voor het slapengaan in met een dun laagje magere yoghurt. Je zult zien dat je puistje de volgende dag uitgedroogd is.

Citroensap voor lichter haar
Wrijf de plukken die je blonder wilt hebben goed in met sterk getrokken kamillethee of uitgeperste citroensap en laat dit een paar minuten intrekken. Vervolgens zet je er een hete föhn op en voilà: je lokken krijgen vanzelf een glanzend, blonde gloed. Hoe vaker je het doet, hoe lichter je haar wordt, maar kijk wel uit dat je niet te vaak met de citroensap in de weer gaat, want het zuur kan je haarpunten ook droog en dof maken.

Lees ook: DIY – haarmaskers

Peterselie voor een frisse adem
Een kauwgumpje geeft je meestal maar eventjes een frisse adem, daarom kun je veel beter op een paar blaadjes peterselie kauwen. Doordat je kiezen dit kruid vermalen, gebeurt er vanbinnen iets in je spijsvertering dat de stank vermindert. Koffiebonen hebben dezelfde werking, alleen zijn die iets minder smakelijk om op te knabbelen.

Honing voor een zacht huidje
Meng vijf grote eetlepels honing met drie scheppen keukenzout, voeg daar een scheutje olijfolie aan toe om het mengseltje te verdunnen, en scrubben maar! Smeer alles goed uit en wrijf de korreltjes met je vingertoppen voorzichtig over je huid. Na tien minuten kun je het masker afspoelen met lauw water. Pas wel op als je een heel vette huid met veel acne hebt. Dan kun je deze scrub beter niet gebruiken, omdat de olie je gezicht nog glimmender maakt.

Lees ook: 9 tips tegen puistjes