Waarschijnlijk heb je wel een aantal make-upkwasten in je kast liggen. Maar heb je deze al eens schoongemaakt? In make-upkwasten kunnen namelijk heel veel bacteriën en dode huidcellen blijven zitten.

Maar hoe vaak moet je ze dan schoonmaken? Het beste is om ze elke dag schoon te maken, maar daar zijn we vaak toch te lui voor. Je kunt ook de volgende richtlijnen aanhouden:

Foundationkwast: 1x per week
Poederkwast: 1x per week
Oogschaduwkwast: om de 2-3 dagen
Eyelinerkwastje: elke keer dat je hem gebruikt
 
Als je last hebt van een onzuivere huid of pukkeltjes, is het aan te raden je foundationkwast zo schoon mogelijk te houden. Een vieze kwast kan zorgen voor een nog slechtere huid.
 
Je kunt je kwasten het beste niet met een agressief middel schoonmaak. Er bestaan speciale kwastenreinigers, maar babyshampoo werkt ook heel goed. Om je kwasten goed te reinigen, moet je het volgende doen:
 
Stap 1
Maak de kwasten nat. Dit kun je het beste doen door ze onder lauwwarm water te houden met de haren naar beneden.

Stap 2
Doe een beetje reiniger op je handen en masseer dit met wat water in de kwast. Herhaal dit tot het water wat van de kwast afloopt helemaal helder is.

Stap 3
Voordat je de kwasten laat drogen, kun je ze al droogdeppen met een tissue. Daarna leg je ze op een keukenpapiertje of handdoek. Zorg ervoor dat de haren van elke kwast bij elkaar blijven, anders kunnen ze gaan splijten.

Stap 4
Laat de kwasten compleet drogen voor je ze weer gaat gebruiken. De tijd van drogen hangt af van de dikte van de kwast.