Sommige girls veranderen graag van look en verven regelmatig hun haren in een ander kleurtje. Stiekem zou jij dit ook wel eens willen. Maar heb je geen zin en geld om naar de kapper te gaan? Wij geven je tips om voor het eerst zelf je haren te verven!

Overleggen
Voordat je besluit je haren te verven, overleg het eerst met je ouders. Zij zullen behoorlijk schrikken als ze je opeens met een andere haarkleur zien! En misschien heeft je moeder wel tips of kan zij jou helpen!

De kleur
Het allerbelangrijkste om te bepalen is natuurlijk de kleur. Het is handig om dicht bij je natuurlijke haarkleur te blijven. Je blonde lokken inruilen voor zwarte haren is een enorme verandering. Kies voor een haarkleur één of twee tinten donkerder of lichter dan je natuurlijke haarkleur. Ga vooral niet te extreem. Welke kleur bij jou past, hangt af van welke kleurtype jij bent.

Zomertype
Heb je een lichte huidskleur, blauwe of grijze ogen en asblond tot honingblond haar? Ga dan voor natuurlijke, as- of parelmoertinten.

Herfsttype
Heb je een lichte huid, blauwe of groene ogen en rood tot lichtbruin haar? Natuurlijke kleuren en roodtinten staan jou prachtig!

Wintertype
Heb je een olijfkleurige of donkere huid, bruine ogen en donkerbruin tot zwart haar? Mahonie- en roodtinten zijn dan aan te bevelen.

Lentetype
Heb je een lichte huid, blauwe of groene ogen en blond tot bruin haar? As-, goud- en kopertinten zijn aanraders.

Tip: de kleur valt vaak een tint donkerder uit dan je verwacht. Het beste kun je dus altijd één tint lichter nemen dan je eigenlijk zou willen.

Soorten haarverf
Na het bepalen van de kleur, moet je kiezen wat voor soort haarverf je wilt gebruiken. Je kunt kiezen uit drie verschillende soorten: kleurspoeling, semi-permanente haarverf of permanente haarverf.

Kleurspoeling
Een kleurspoeling is een kleur die vanzelf verdwijnt na een paar wasbeurten. Begin dus eerst met een spoeling. Zo kun je goed testen of je nieuwe haarkleur wel bij jou past. Zo ja, dan kun je de volgende keer gaan voor (semi-)permanente verf.

Semi-permanent
Deze zit tussen kleurspoeling en permanente haarverf in. Het blijft langer zitten dan een kleurspoeling, maar is niet permanent. De kleur zal in de loop van de weken vervagen en na ongeveer 28 wasbeurten volledig uitgespoeld zijn.

Permanent
Haarverf is altijd permanent. Je kunt het er niet uitwassen: het kan er alleen uitgroeien of je kunt het eruit knippen. Je moet het verven goed bijhouden, anders krijg je uitgroei. Dat betekent dat je je haar om de 4 à 6 weken opnieuw moet verven.

Tip: haal genoeg spoeling of haarverf. Koop dus voor de zekerheid altijd twee verpakkingen, zodat je tijdens het verven niet zonder zit.

Ontkleuren
Voor alle soorten haarverf geldt dat je alleen je haar donkerder kunt verven. Meteen in een lichtere kleur verven, werkt niet. Wanneer je bijvoorbeeld zwart haar hebt, moet je je haar eerst ontkleuren om het blond te maken. Denk goed na voordat je het ontkleurt, want het is heel slecht voor je lokken. Het beschadigt je haar en droogt het uit. Wil je graag switchen van donker naar blond? Het beste kun je dan je haar bij een kapper laten doen.

Tip: ontkleur nooit twee keer achter elkaar je haar. Ook niet als het nog niet licht genoeg is. Blijf je haar regelmatig blond verven en wacht minstens een halfjaar voordat je je haar opnieuw ontkleurt.

Voorbereiding
Een goede voorbereiding is belangrijk. Lees allereerst heel goed de gebruiksaanwijzing en volg alle instructies goed op. Verven is een enorme knoeiboel, dus leg voor het verven een oude handdoek op je schouders en trek oude kleren aan. Vergeet niet om de handschoentjes aan te trekken! Zorg dat je een goede spiegel hebt en pak eventueel ook nog een kleine spiegel om te controleren of je geen haartjes aan de achterkant bent vergeten.

Techniek
Begin bij de haarwortel en werk naar de puntjes toe. Je kunt het op allerlei manieren verven. Van je linker- naar je rechteroor toewerken of beginnen bij de achterkant en eindigen aan de voorkant. Weet je het niet zo goed? Check dan deze tutorial hoe je de verf het beste aan kunt brengen.

Inwerktijd
De inwerktijd is per kleur verschillend, dus bekijk goed de gebruiksaanwijzing. De inwerktijd gaat pas in als je klaar bent met het laatste stukje. Laat de haarverf niet te lang intrekken, maar ook niet te kort. Als de tijd om is, spoel je het grondig uit met lauw water.