De winkels hangen vol met supercute jurkjes, maar als je er dan eentje aantrekt, blijkt-ie in de paskamer toch net iets minder mooi te staan dan aan de hanger. Dat kan natuurlijk een gevalletje slecht model zijn, maar het kan ook zijn dat je iets hebt gepast wat niet zo goed bij je figuur past. Gelukkig kun je dat laatste supereasy vermijden als je weet wat je figuurtype is!

#1. Rechthoek
Heb je (nog) niet zo veel borsten en heupen? Dan ben je waarschijnlijk een rechthoek of zuil. Met jouw atletische figuur rock je jurkjes die eruitzien als een zandloper (smal bij de taille, breder bij de borst en billen) of een A-lijn rok die vanaf je taille wijd uitloopt. Als je dan ook nog eens riempje rond je taille draagt, benadruk je jouw figuur helemaal optimaal. Rechte, ruimvallende jurkjes kun je dan weer beter in het schap laten liggen, die laten je alleen maar rechter lijken.

#2. Appel
Girls met brede schouders, volle borsten, smalle heupen en dunne benen zijn echte appels. Een A-lijn jurk die aansluit onder je borsten en daarna wijd uitloopt, camoufleert je buikje en geeft wat meer volume aan je onderlichaam. Een V-hals is ook top voor jou. Het laat je schouders en borsten minder breed lijken en brengt zo meer verhouding in je figuur. Bij riempjes rond de taille of printjes op de buik kun je maar beter wegblijven, die laten je juist voller lijken.

Lees ook: De 10 leukste kerstfilms

#3. Peer
De peer is het tegenovergestelde van een appelfiguur. Jouw borsten zijn kleiner en je taille is smal, maar je heupen zijn dan wel weer breed. Jou staat een outfit het mooist die het accent legt op je bovenlichaam. Ga voor een jurkje dat strak aansluit aan de bovenkant en daarna wijd uitloopt. Kokerrokken kun je daarom beter vermijden, die leggen juist nadruk op je brede heupen.

#4. Zandloper
Volle borsten, een smalle taille en gemiddelde heupen? Dan ben je een zandloper. Dat is fijn rond kerst, want je kunt dan bijna alle soorten jurkjes goed hebben. Extra hard straal je in jurken die strak aansluiten rond je taille, zodat je dat slanke punt benadrukt. Ook leuk: een ballonrok die extra volume geeft rond je benen.

Lees ook: De leukste kersttruien