vagina

13x dit wil je weten over je vagina

Je gebruikt ‘m tijdens de seks, er komt bloed uit als je ongesteld bent en je kunt er zelfs een hele baby doorheen persen. Een vagina is een superspeciaal lichaamsdeel, maar toch weten veel girls niet zo veel over dat plekje down under. Check hier 13 interesting facts!

Je gebruikt ‘m tijdens de seks, er komt bloed uit als je ongesteld bent en je kunt er zelfs een hele baby doorheen persen. Je poes, je doosje.. It’s your vajayjay! Check hier 13 dingen die je wilt weten over je vagina.

#1. Vagina en vulva

Waarschijnlijk noem jij het hele gebied down under ‘vagina’, maar eigenlijk klopt dat niet. Je vagina is alleen de buis die van je baarmoeder naar buiten loopt. Alles wat je aan de buitenkant ziet noem je de vulva.

#2. Een wand vol ribbels

Misschien heb je het wel eens gemerkt bij het inbrengen van een tampon: de wand van je vagina is een beetje bobbelig. En dat is superhandig, want door die bobbels kan de huid van je vagina ver uitrekken.

#3. Nooit te klein

Door de bobbelige wand kan een vagina in principe nooit te klein zijn voor seks. Bij een bevalling kan er zelfs een baby doorheen, dus die penis zou dan ook moeten passen. Wel kan het zijn dat je (onbewust) je spieren te sterk aanspant tijdens de seks, waardoor penetratie soms niet lukt of een beetje pijn doet.

10x dit moet je weten over masturberen

#4. Schaamhaar

Wist je dat je schaamhaar maar drie weken doorgroeit? Het haar op je hoofd kan wel zeven jaar doorgroeien. Daardoor is je schaamhaar ook korter dan je hoofdhaar.

#5. Meer afscheiding

Wil je weten wanneer je een eisprong hebt? Let dan eens op je afscheiding. Rond je eisprong, meestal ongeveer twee weken na je ongesteldheid, heb je meer afscheiding.

#6. Penis vasthouden

Het kan gebeuren dat de spieren in de vagina zich tijdens de seks ineens aanspannen en dat een jongen daardoor even ‘vastzit’ met zijn penis. Wees niet bang, want dit komt bijna nooit voor!

10x meest gestelde vragen over voorspel

#7. Andere kleur schaamlippen

Je schaamlippen kunnen een andere kleur hebben dan de rest van je body. Het is dus heel normaal als blanke girls donkere schaamlippen hebben of donkere girls lichte schaamlippen.

#8. Dezelfde bacterie als yoghurt

Je vagina bevat dezelfde bacterie als yoghurt. En die zorgt ervoor dat de boel daarbinnen een beetje in balans blijft. Grappig hè?

#9. Zelfreinigend

Die bacteriën in je vagina zijn zelfs zo goed in het schoonhouden van je vagina, dat je hem niet meer met zeep hoeft te wassen. Daardoor verstoor je het natuurlijke klimaat in je vagina alleen maar en maak je de kans op schimmelinfecties groter.

Hoe moet ik masturberen?

#10. Nooit iets kwijt

Ben je bang dat je tampon in je baarmoeder verdwijnt als je hem te diep inbrengt? No worries! De opening naar je baarmoeder is maar heel klein, daar kan écht niets inkomen. Wel kan het gebeuren dat je een tampon niet meer goed naar buiten krijgt, bijvoorbeeld omdat het touwtje is afgebroken en je er niet meer met je vingers bij kunt. Buig in dat geval een paar keer door je knieën en probeer de tampon naar buiten te ‘duwen’. Geen resultaat? Dan moet je toch even langs de dokter.

#11. Je clitoris

Je clitoris ziet er aan de buitenkant uit als een klein knopje, maar daaronder loopt hij nog veel langer door. In totaal kan hij wel 14 tot 17,5 centimeter lang zijn!

#12. Eigen geur

Elke vagina heeft zijn eigen geur, die wordt bepaald door bacteriën, eten, kleding en hygiëne.

XL Quiz: hoeveel weet jij echt over seks?

#13. Vaginaal orgasme

Ongeveer 30% van de vrouwen kan een vaginaal orgasme krijgen, de rest heeft stimulatie van de clitoris nodig om klaar te komen.


Beeld: 123RF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wist jij dit allemaal al over je vagina?

Gerelateerde artikelen