Wat is een eetstoornis?
Een eetstoornis is een psychische stoornis die je herkent aan een verstoord eetpatroon. Het is een ernstige ziekte, waarbij iemand te weinig of juist te veel eet. De meest bekende eetstoornissen zijn anorexia, boulimia en Binge Eating Disorder.

Wanneer heb je er één?
Het is lastig te zeggen, wanneer je een eetstoornis hebt. Dit heb je niet als je uit het niks stopt met snoepen of als je één week drie keer naar de Mac gaat. Wanneer je een eetstoornis hebt, merk je dat ook aan het zelfbeeld van iemand. Dit is vaak negatief. Vaak proberen mensen hun eetstoornis te verbergen voor de buitenwereld.

Wat zijn de gevaren?
Eetstoornissen zijn niet alleen slecht voor je eetpatroon, maar je kunt ook last krijgen van lichamelijke klachten. Zoals bijvoorbeeld:
– Chronische vermoeidheid
– Te lage lichaamstemperatuur
– Menstruatieproblemen
– Donsachtige beharing
– Maag- en darmklachten
– En er zijn zelfs mensen die zijn overleden aan bijvoorbeeld anorexia.

Wat kun je er tegen doen?
Als je zelf kampt met een eetstoornis, zoek dan hulp! Het is begrijpelijk als jij je schaamt of niet durft, maar je leven loopt echt gevaar als je zo door blijft gaan. Praat daarom met je ouders of je BFF en vraag hen om hulp. Als je denkt dat iemand anders een eetstoornis heeft, trek dan aan de bel en licht anderen in die haar kunnen helpen.

Lees ook: Wat is jouw stijl?