Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat je een vaginale infectie hebt opgelopen. No worries, dit kan iedereen overkomen! Lees hier de meest voorkomende klachten.

Je vaginale afscheiding ruikt sterker
Het is niet gek dat er een geurtje aan je afscheiding zit, maar als je een vaginale infectie hebt opgelopen is het mogelijk dat deze geur sterker is en onfris ruikt.

Pijn in je onderbuik
Je kunt een nare pijn in je onderbuik voelen, dit komt omdat de eierstokken en de baarmoeder vlak onder de buik zitten. Schrik niet als je een keer pijn in je buik hebt, dit is heel normaal, je hoeft je pas zorgen te maken als de pijn …

Meer afscheiding
Elke girl krijgt op een latere leeftijd last van afscheiding, bij de een is dit meer dan bij de ander. Als je echter merkt dat het patroon uit het niets veranderd, kan dit wijzen op een infectie.

Pijn tijdens de seks
Pijn bij de seks komt vaker voor, maar als je na een paar keer seks nog steeds veel pijn voelt, is het verstandig om een afspraak bij je huisarts te maken. Let op, heb je pijn tijdens de seks? Geef dit dan aan bij je boyfriend. Seks hoort fijn te zijn en geen pijn te doen!

Naar gevoel tijdens het plassen
Een branderig gevoel tijdens het plassen kan verschillende oorzaken hebben. Houdt de pijn langer dan twee dagen aan? Maak dan direct een afspraak bij je huisarts.

Zwellingen
Kleine zwellingen bij de vagina kunnen worden veroorzaakt door een infectie. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je vagina eruitziet, zodat je het opmerkt als het er ‘down there’ anders uitziet dan normaal. Je kunt dit checken met een spiegeltje.

Knobbeltjes
Als je knobbeltjes op je billen hebt, kan dit wijzen op een ontsteking. Het is ook mogelijk dat er knobbeltjes op je vagina zitten.

Heb jij langdurig last van één of meerdere van deze klachten? Dan raden wij je aan om een afspraak te maken bij je huisarts. Dit lijkt misschien een beetje ongemakkelijk, maar de huisarts is dit gewend en voor hem/haar is het checken op infecties de normaalste zaak van de wereld. De huisarts weet precies welke hulpmiddeltjes ervoor kunnen zorgen dat de klachten binnen een paar dagen verdwijnen. No shame!

 

Lees ook:

Beeld: 123RF