bruin afscheiding witte wit spul ondergoed wc wit spul bloed vaak plassen ontlasting

Talk: ‘Ik heb last van mijn afscheiding’

‘Hai Girlz! Ik heb een vraagje. Ik heb ontzettend last van afscheiding. Ik denk dat het een ontsteking is, want het doet echt superveel zeer én het ruikt niet heel fris.’

Het doet pijn!

Het probleem is dat ik volgens mij een ontsteking heb aan mijn vagina. Mijn afscheiding is geel en niet wit en het ruikt ook. Mijn vagina jeukt, maar ik krab niet en toch wordt het schraal. Het is dan soms ook pijnlijk om te lopen, omdat mijn slipje er dan ook langs schuurt. Als ik  ongesteld word, is het weg, maar een halve week erna begint het hele gedoe weer van voren af aan… Ik heb het al meer dan een jaar. Het is even weggeweest, maar nu heb ik er weer last van.

Is het misschien een schimmelinfectie? Ik wil er echt graag vanaf, maar ik durf hier echt voor geen goud mee naar de dokter toe te gaan. Ik zie mezelf daar al zitten met mijn benen wijd. No thanks! Wat kan ik er aan doen?

Houd het schoon.

Niet elke afscheiding is een soa of een schimmelinfectie. Meisjes die in de puberteit zitten, hebben vaak heel veel last van normale afscheiding. Die is vaak wit of een beetje gelig van kleur. Zolang de kleur niet veel verandert (groen) en de afscheiding ook niet heel sterk gaat ruiken, is er niets aan de hand. De jeuk ontstaat doordat de afscheiding de tere huid van je schaamlippen irriteert. Vervelend is het natuurlijk wel. Het helpt als je je schaamstreek wast met water, dus niet met zeep, en katoenen ondergoed draagt. Strings kunnen er ook voor zorgen dat je afscheiding erger wordt, net als inlegkruisjes. Trek eventueel halverwege de dag een schone onderbroek aan, dat voelt meteen een stuk frisser. Als het echt niet minder wordt en je blijft er last van houden, ga dan toch even naar de dokter. Als er iets anders aan de hand is, kan je huisarts iets voorschrijven waardoor je er snel weer vanaf bent.

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Beeld: 123RF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij last van je afscheiding?

Gerelateerde artikelen