Mijn probleem is dat ik volgens mij een ontsteking heb aan mijn vagina of zoiets. Mijn afscheiding is geel en niet wit en het ruikt ook wel. Mijn vagina jeukt ook, maar ik krab niet en toch wordt het schraal.

Dat is dan soms ook pijnlijk met lopen, dan doet het gewoon echt pijn omdat mijn slipje er dan ook langs schuurt, zeg maar. Als ikΒ  ongesteld word is het weg, maar een halve week erna begint het hele gedoe weer van voren af aan… En dit heb ik al meer dan een jaar (het is even weggeweest, maar nu heb ik er weer last van). Is het een schimmelinfectie of zoiets? Ik wil er echt graag vanaf, maar ik durf hier echt voor geen goud mee naar de dokter te gaan. Ik zie mezelf daar al zitten met mijn benen wijd – no thnx. Dus is er niet een zalfje voor?

Niet elke afscheiding is een soa of een schimmelinfectie. Meisjes die in de puberteit zitten, hebben vaak heel veel last van normale afscheiding. Die is vaak wit of een beetje gelig van kleur. Zolang de kleur niet veel verandert (groen) en de afscheiding ook niet heel sterk gaat ruiken, is er niets aan de hand. De jeuk ontstaat doordat de afscheiding de tere huid van je schaamlippen irriteert. Vervelend is het natuurlijk wel. Het helpt als je je schaamstreek wast met water, dus niet met zeep, en katoenen ondergoed draagt. Strings kunnen er ook voor zorgen dat je afscheiding erger wordt, net als inlegkruisjes. Trek eventueel halverwege de dag een schone onderbroek aan, dat voelt meteen een stuk frisser. Als het echt niet minder wordt en je blijft er last van houden, ga dan toch even naar de dokter. Als er iets anders aan de hand is, kan je huisarts iets voorschrijven waardoor je er snel weer vanaf bent.

Lees ook: 13 vragen over afscheiding