Ik heb een probleempje waar ik al mee zit sinds mijn achtste. En ik ben nu 14. Ik plas nog steeds in mijn bed. Na mijn vierde ging het over en ging elke nacht goed.

Op mijn achtste begon het weer. Mama heeft dit ook gehad, maar bij haar stopte het na haar twaalfde. We hoopten dus dat dat bij mij ook het geval was. Jammer genoeg was dat niet zo. Sommige periodes is het erger dan andere. Soms gaat het gewoon een paar weken goed en soms is het elke nacht raak. Ik zit hier echt mee. Ik kan nooit met zelfvertrouwen bij iemand gaan logeren. Ook op bijvoorbeeld ponykamp is dit een probleem en ik schaam me er kapot voor. Ik weet niet hoe ik er vanaf kom. Alsjeblieft plaats dit! Ik wil niet dat ik dit op mijn zestiende nog steeds heb. IWannaBeSomebodyElse

En toch ben jij zeker niet de enige die met dit probleem zit. Er zijn heel veel grotere kinderen en pubers die nog in bed plassen. Soms heeft het te maken met spanningen die je bewust of onbewust hebt, met je hormoonhuishouding in de puberteit of met je lichamelijke conditie. Het kan ook zijn dat er lichamelijk iets mis is waardoor je blaas niet goed werkt. Daarom is het toch verstandig om eens met jouw probleem naar de huisarts te gaan. Die kan kijken of er lichamelijk iets met je aan de hand is of dat je misschien geholpen bent met een bepaalde therapie of training. Je huisarts kan je in ieder geval doorverwijzen naar iemand die daarin is gespecialiseerd en die jou ook echt kan helpen. En als je op kamp gaat, kun je eventueel medicijnen krijgen die ervoor zorgen dat je niet in bed plast. Schaam je er in ieder geval niet voor. Je bent niet de enige en er bestaan oplossingen voor!

Lees ook: 8x meer zelfvertrouwen!