Ik heb een vraagje. Ik heb een blessure aan mijn knie (door voetbal) en toen heb ik ruim zes weken met mijn knie in het gips gezeten.

Ik kwam veel aan in die tijd, want van vijf keer per week sporten, sportte ik ineens helemaal niet meer. Ik mag nu nog niet sporten (in ieder geval niet meer dan wat ik doe bij de fysio). Alleen, hoe kan ik nu afvallen? Gezond eten en tussendoortjes laten staan lukt me niet!

 

Xx P.

Je lichaam is gewend om elke dag een bepaalde hoeveelheid energie te gebruiken. Als je heel veel sport, heeft je lichaam veel energie (calorieën) nodig om zo actief te kunnen blijven. Zolang je veel in beweging blijft, kun je dus ook meer eten. Je lichaam zorgt er vanzelf voor dat die calorieën weer verbranden. Maar als je opeens stopt met bewegen, stopt het lichaam ook met verbranden. En als je daarbij dan ook nog dezelfde hoeveelheden blijft eten, wordt alles wat je niet verbruikt opgeslagen in je vetreserves. En dan word je snel dikker. Om een gezond gewicht te hebben en te houden moet de hoeveelheid beweging en de hoeveelheden die eet, in balans zijn. Zolang jij niet meer vijf keer per week kunt sporten, zul je dus moeten opletten wat je eet. Vraag ook eens aan je fysio wat je wel mag om in conditie te blijven. Calorieën verbranden doe je door in beweging te blijven. Zelfs door rondjes te rijden in een rolstoel, kun je al calorieën verbranden. Vraag dus eens aan je fysio om oefeningen die je wel mag doen. En let ondertussen op wat je eet. Kies voor halfvol en light en laat de chips, chocola en vette snacks voorlopig even staan.