Mijn beste vriendin was laatst gevallen en had een bloedneus. Ik schrok echt enorm en ben meteen weggerend om hulp te halen. Toen ik terugkwam zat ze echt helemaal onder het bloed en moest ze heel erg huilen omdat ze dacht dat ik niet meer terug zou komen.

Ik voel me nu heel schuldig omdat ik haar niet heb geholpen. Maar ik wist ook niet wat ik moest doen. Als het nu nog een keer gebeurt, wat moet ik dan doen?

Je hoeft je niet schuldig te voelen. Ook al ben je weggegaan, je deed het met de beste bedoelingen; je ging hulp halen. Een bloedneus lijkt vaak heel erg, maar het valt vaak best mee. Het slijmvlies dat aan de binnenkant van je neus zit, is heel dun. Door dat slijmvlies lopen heel veel bloedvaatjes. Als die kapotgaan, kan dat een bloedneus veroorzaken. Dat kan gebeuren door een tik op je neus, maar ook zomaar, zonder dat er iets is gebeurd. Vaak lijkt het alsof er heel veel bloed uit je neus stroomt, maar meestal is het helemaal niet zo ernstig als het eruitziet. Wat je moet doen als het nog eens gebeurt (bij jezelf of je vriendin)? Ga rustig zitten en snuit je neus even flink. Knijp daarna je neus dicht, vlak onder het neusbeen, daar waar het zachte deel van je neus begint. Blijf zo minstens 10 minuten zitten. Buig je hoofd licht naar voren zodat het bloed niet in je keel kan lopen, want dat smaakt vies. Adem rustig door je mond en wacht tot het bloeden overgaat. Alleen als de bloedneus na een kwartier dichtknijpen niet minder is geworden, kun je beter toch even naar je huisarts gaan. 

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beeld: 123RF

Lees ook: