Ik heb een probleem waar ik me heel erg voor schaam. Ik durf het daarom ook niet tegen iemand te zeggen die ik ken, dus ik hoop dat jullie een oplossing hebben. Ik plas heel vaak in mijn broek.

Β En niet ongemerkt of ’s nachts of zo, maar als ik met vriendinnen ben en gewoon moet lachen. Ook al is het niet eens zo heel erg grappig en lach ik dus ook niet echt heel erg hard, toch plas ik dan in mijn broek. Ik heb nou elke dag maandverband in zodat je het niet kan zien, maar ik heb het hier heel moeilijk mee. Ik slaap er slecht door omdat ik er de hele tijd aan denk en ik durf nauwelijks nog met vriendinnen af te spreken omdat ik bang ben om te lachen. Ik weet niet wat ik er aan moet doen… Please help me! Anoniem

Stress-incontinentie, zo wordt het wel genoemd als vrouwen tijdens inspanning (bijvoorbeeld tillen, rennen of lachen) ongewild urine verliezen. De oorzaak is bijna altijd een verslapping van de bekkenbodemspieren. En daar is wat aan te doen! Om te beginnen kun je zelf proberen je bekkenbodemspieren sterker te maken. Probeer maar eens om tijdens het plassen je spieren aan te spannen en het plassen tegen te houden. Als je ze dan weer ontspant, kun je weer verder plassen. De spieren die je dan aanspant, dat zijn je bekkenbodemspieren. Nu kun je die spieren tijdens het plassen trainen, maar dan heb je weer een grotere kans op een blaasontsteking doordat er dan wat urine kan achterblijven. Maar als je weet waar die bekkenbodemspieren zitten, kun je ze overal en altijd trainen door ze aan te spannen en weer te ontspannen. Dat kan als je op school zit, in de rij staat voor de kassa of televisie zit te kijken. Niemand die het ziet of merkt en je hoeft er ook geen tijd voor vrij te maken. Als dit na een paar weken geen effect heeft, dan zit er niets anders op dan naar de huisarts te gaan. Die kan je doorverwijzen naar een fysiotherapeut die je helpt bij de training. In sommige gevallen is het een probleem dat te maken heeft met de hormoonhuishouding. Dan schrijft de huisarts hormoontabletjes voor. Je hoeft je in elk geval niet voor je probleem te schamen, want er zijn veel meer vrouwen die hier last van hebben.