Ik zit met een groot probleem en ik weet echt niet wat ik moet doen. Ik heb een bolletje bij mijn been, vlakbij mijn vagina.

Het doet heel erg pijn, maar het is geen puist of zo. Ik hoorde dat het misschien kanker kan zijn en nu ben ik zo bang. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen. Als ik er tegenaan druk, doet het heel erg pijn. Ik ben helemaal in de war en weet echt niet wat ik moet doen. Aan me ouders vertellen durf ik echt niet en het wordt best dik. Weten jullie wat het is? Help me alsjeblieft! Anoniem

Allereerst: op jouw leeftijd hebben bultjes die pijn doen bijna nooit iets met kanker te maken. Daar hoef je je echt geen zorgen over te maken. Maar wat het dan wel is? Dat is tegelijkertijd het moeilijke van bultjes, plekjes en vlekjes. Om te kunnen oordelen wat het is, moet je het kunnen zien. Waar het bij jou nog het meest op lijkt, is een steenpuist. Het verschil tussen steenpuisten en gewone puistjes, is dat steenpuisten groter en pijnlijker zijn. Het begint als een rode bult met een pijnlijk, branderig of kloppend gevoel. Na verloop van tijd – dat kan een paar dagen zijn, maar soms kan het ook een paar weken duren – wordt de bult hard en krijgt hij een gele kop. Bij de lichtste aanraking doet het al pijn. Steenpuisten zijn niet ernstig en gaan vanzelf over. Het is een veelvoorkomende kwaal: bijna iedereen heeft er wel eens last van. Steenpuisten worden veroorzaakt door een bacterie die ervoor zorgt dat het haarzakje waaruit lichaamshaar groeit, ontstoken raakt. Ze kunnen dus op elke plaats op het lichaam ontstaan waar haren groeien. Plekken waar de huid tegen elkaar of tegen je kleding wrijft, zoals nek, liezen of oksels, zijn extra gevoelig. Wrijving vergroot namelijk de irritatie bij een beginnende ontsteking. Een steenpuist is besmettelijk, het is daarom belangrijk om er niet aan te zitten. Zorg voor een goede hygiëne om de kans op verspreiding van de bacteriën zo klein mogelijk te maken. Maar belangrijker nog: vertel het gewoon aan je ouders. Dan kunnen zij je helpen of eventueel met je mee naar de dokter.