Ik heb ff 3 vraagjes: 1. Een paar weken geleden had ik in m’n lies, in de buurt van mijn schaamstreek een paar rode bultjes die na een paar weken weer weg waren.

 Maar nu heb ik weer een paar bultjes in de buurt van mijn schaamstreek. Ik ben nog nooit met iemand naar bed geweest en heb ook nog nooit met iemand gezoend. Kan dit een soa zijn? 2. Aan het begin van mijn menstruatie en aan het eind van mijn menstruatie is het bloed heel donker, bijna zwart. Is dat normaal? 3. Ik wil graag het haar bij mijn bikinilijn weghalen. Weten jullie waar ik een goede ontharingscrème kan krijgen en wat voor merk?
Anoniempje

1. Een soa kun je alleen krijgen als je onveilige seks met iemand hebt gehad. Dat is bij jou niet het geval, dus is het geen soa. Waarschijnlijk zijn die bultjes ontstoken haarzakjes, te vergelijken met puistjes. Soms heb je ze, dan zijn ze weer even weg en even later komen ze weer terug. Ze ontstaan vaak ook na het ontharen en vooral op plaatsen waar het warm en vochtig is. Draag liever katoenen ondergoed dan synthetische materialen. Katoen ademt namelijk beter en neemt ook beter vocht op. 2. Je menstruatie komt meestal langzaam op gang. Dat betekent dat de eerste druppels bloed, langer in de baarmoeder zitten en daar de tijd krijgen om te verkleuren. Hetzelfde is het geval aan het einde van je menstruatie. Dat donkere bloed is dus oud bloed en absoluut geen teken dat er iets mis is. 3. Voor je bikinilijn kun je beter geen ontharingscrème gebruiken omdat daarin vaak agressieve middelen zitten die de tere huid kunnen irriteren. Gebruik op deze plaatsen een ladyshave of een scheermesje met scheerschuim. Mocht je toch een ontharingscrème willen gebruiken, vraag dan bij de drogist om een crème voor de zeer gevoelige huid en probeer de crème eerst uit op een klein plekje, bijvoorbeeld aan de binnenkant van je ellebogen, zodat je er zeker van bent dat je huid niet allergisch gaat reageren.