Ik ben al 3 maanden aan de pil geweest. Dat beviel me goed, ik had er geen problemen mee. Nu was dit een pil die ik bij een Rutgershuis had gehaald en dus gratis kreeg.

Ik wil namelijk niet aan mijn ouders vragen of ik aan de pil mag, want ik weet het antwoord al: ze vinden dat ik niet zelfstandig genoeg ben en soms nog echt een kind ben (ik ben 16). Rekeningen krijg je altijd thuis, dus naar de dokter gaan heeft ook geen zin. En als ik weer naar het Rutgershuis ga moet ik betalen. Is er een andere manier om aan de pil te komen? Ik heb namelijk al meer dan een jaar vaste verkering dus de pil is wel handig. En misschien weten mijn ouders allang dat ik geen maagd meer ben, maar als ik aan de pil ga dan is dat een bevestiging en dat wil ik niet want dan gaan ze me heel anders behandelen. Kan het niet zo geregeld worden dat ik elk half jaar naar de apotheek ga (zonder te betalen) en gewoon een recept mee krijg? Anoniempje

Elke huisarts, apotheek en verzekering heeft zijn eigen richtlijnen. Het is dus heel moeilijk om een duidelijk antwoord te geven op jouw vraag. Bel gewoon eens met je huisarts. Die kan je vertellen of er een mogelijkheid is om een recept voor de pil te geven zonder dat jouw ouders er achter komen. Je huisarts heeft in elk geval een geheimhoudingsplicht. Je kunt dus gewoon naar hem toegaan en je probleem bespreken zonder dat je ouders er achter hoeven te komen. Maar je kunt het probleem natuurlijk ook gewoon met je ouders bespreken. Je bent 16 en je hebt al langer dan een jaar vaste verkering. Grote kans dat je ouders het helemaal niet vreemd vinden als je zegt dat je wel toe bent aan de pil. Misschien wordt het ook wel eens tijd dat je ouders je anders gaan behandelen: je zegt dat je het niet leuk vindt dat ze zeggen dat je nog een kind bent en niet zelfstandig genoeg bent. Dat is dan misschien ook meteen afgelopen!