borsten boobies vragen weetjes

De tien meestgestelde vragen over borsten

Grote borsten, kleine borsten, ongelijke borsten. Vrijwel geen enkel meisje is echt helemaal tevreden over haar borsten. Toch moeten we het ermee doen. Dit zijn de 10 meestgestelde vragen (mét natuurlijk de antwoorden) over borsten.

Gaan mijn borsten hangen als ik geen beha draag?

Als je grote boobs hebt wel. Je kunt dan het beste een beha met beugels dragen. Anders rekt het bindweefsel uit en gaan je borsten inderdaad na verloop van tijd hangen.

Vanaf welke leeftijd moet ik een beha gaan dragen?

Dat heeft niets met leeftijd te maken. Het is meer een gevoel. Als je je zonder beha niet meer prettig voelt, als ze door je shirt heen goed te zien zijn of als ze met sporten pijn doen, is het tijd om een beha te gaan dragen.

Mijn ene borst is groter dan de andere. Hoe kan dat?

Dat is volkomen normaal. Je lichaam bestaat nu eenmaal uit een linker- en een rechterkant. Niet alleen je boobs zijn verschillend van grootte, maar ook je voeten, je oren, ogen en handen.

Ik heb haren om mijn tepels. Is dat normaal en kan ik ze weghalen?

Als je een donker getinte huid, donkere ogen en donkere haren hebt, is het heel gewoon dat er om je tepels ook donkere haren groeien. Je kunt ze met een pincet eruit trekken. Dat doet minder pijn als je met je andere hand de huid strak trekt.

Hoe weet ik of ik borstkanker heb?

Maak je daar maar niet al te druk om. Bij jonge meisjes komt dat vrijwel nooit voor. Om toch zekerheid te krijgen, kun je je laten onderzoeken door je huisarts of gynaecoloog.

De tepels van mijn vriendin zijn roze en die van mij donkerbruin. Is dat wel normaal?

Daar is niets mis mee. Het heeft met de tint van je huid te maken. Waarschijnlijk is je vriendin blank met blonde haren en heb jij een donkerdere huid.

Hoe vind ik mijn maat beha?

75 A, 80B, 85C. Het lijkt wel een geheime code, maar het is eigenlijk heel eenvoudig: de cijfers staan voor je borstomvang. Daarvoor meet je de omvang van je lichaam precies onder je boobies. De hoofdletter achter die cijfers heeft met de grootte van je borsten te maken. A is voor kleine, F voor grote borsten. Dat moet je gewoon zelf in de winkel uitproberen. Als de beha als een tweede huid zit, niet knelt en de borsten er niet uitpuilen, heb je de juiste maat te pakken.

Tot welke leeftijd groeien borsten?

De groei van borsten wordt gestuurd door oestrogenen, de vrouwelijke geslachtshormonen. Ongeveer twee jaar voor je eerste ongesteldheid beginnen je borsten te groeien. Na de eerste menstruatie gaat dat veel minder snel. Aan het einde van de puberteit, ongeveer met 18 jaar, veranderen je borsten niet meer.

Mijn tepels groeien naar binnen. Is dat niet gevaarlijk?

Nee, hoor. Bij bijna één op drie meisjes gebeurt dat. Pas als je het koud hebt of opgewonden raakt, komen ze naar buiten.

Hoe komen die rare strepen op mijn borsten?

Dat gebeurt als je borsten te snel groeien. Daardoor rekt de zachte huid te veel uit en ontstaan er scheurtjes in het bindweefsel. Ook bij zwangere vrouwen gebeurt dat vaak. Als de streepjes er eenmaal zijn, kun je er niets meer aan doen. Wel kun je proberen dit te voorkomen door wisseldouches met koud en warm water te nemen. Daardoor wordt je bindweefsel sterker. Er bestaan ook speciale crèmes om de huid elastisch te houden.

Beeld: Unsplash

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wist jij deze dingen al?

 • Anoniem
  Anoniem
  Reactie: Mijn tepels groeien richting m’n arm. Ze zijn wel klein nu maar is dat normaa?
  Beantwoorden
 • Valerie
  Valerie
  Reactie: Nee deze vragen wist ik helemaal niet. Ik moet eerlijk zeggen mijn moeder en ik zijn best trots op onze borsten. Het klinkt raar maar het is zo. En ik ga nu naar de tweede en ik heb cup maat B of C dat vind ik al op z’n leeftijd best groot en mijn beste vriendin heeft niet eens Boobies. En al ze voor mij een bikini uitzoekt dan zegt ze Val wat is je maat qua topje of zo iets. Ik moet dan keihard lachen. Jullie kennen wel Hunkemöller en dan ga ik mijn goeie maat kopen. Ze zeggen dat dat meer dan 80% van de vrouwen de verkeerde BH maat dragen. Is dat echt zo?
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Anoniem
  Reactie: Er stond bij een vraag hoe komen die raare strepen op je borsten maar ik heb ze ook alleen mijn borsten groeien niet snel want ik heb namelijk cup B en ik ben zelf echt bang dat ze niet meer groeien dus hoe komt dat dat ik die raare strepen heb want ze groeien helemaal niet snel bij mij
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen