Ik heb 2 vraagjes:1. Hoe herken je een depressie? En belangrijker: hoe kom je er van af? 2. Hoe oud moet je zijn om legaal een piercing te kunnen laten zetten zonder toestemming van je ouders? L.

1. Het verschil tussen een dipje en een depressie is niet zo gemakkelijk aan te geven, ook omdat iedereen sombere gevoelens anders ervaart. Op internet zijn zelftests te vinden – bijvoorbeeld op www.ggzdrenthe.nl – maar die kunnen nooit een kant-en-klare diagnose geven. Ze kunnen alleen, op basis van de antwoorden die jij geeft, vertellen dat het misschien verstandig is om naar de huisarts te gaan. Die kan in alle gevallen het best beoordelen of je inderdaad een depressie hebt of niet. Je huisarts kan je in het geval van een depressie doorverwijzen naar een psycholoog of medicijnen voorschrijven die je helpen om van de depressie af te komen.

2. De meeste (goede!) piercingshops hanteren een minimumleeftijd van 16 jaar en piercen alleen op voorwaarde dat je een legitimatiebewijs Γ©n een van je ouders of verzorgers meebrengt. Pas als je 18 bent kun je op vertoon van een legitimatiebewijs zonder toestemming van je ouders een piercing laten zetten. Natuurlijk zijn er wel shops waar ze niet zo moeilijk doen, maar die nemen het meestal ook niet zo nauw met hygiΓ«ne en zo. Je hebt dan grote kans om een ontsteking te krijgen, of erger zelfs, om een besmetting met hepatitis (leverinfectie) of zelfs aids op te lopen. Dat risico wil je toch niet nemen?