Ik ben een meisje van 17 en ben heel erg slank. Vroeger kon ik altijd alles eten wat ik wilde, zonder dik te worden. In het ziekenhuis heb ik zelfs een keer een dikmakend medicijn gekregen, maar dat hielp ook niet bij mij. Nu, sinds een paar maanden, wordt mijn buik dik als ik ook maar iets eet en dan bedoel ik ook echt dik.

Het hoeft maar één dropje te zijn of ik krijg alweer een dikke buik. Hierdoor durf ik niet meer te eten, omdat ik anders dik word en daar schaam ik me voor, want het ziet er niet uit. Ik weet dat het niet goed voor me is dat ik niet eet, maar ik heb alles al geprobeerd om weer dun te zijn (bijvoorbeeld hardlopen), maar het helpt niet. Daarom eet ik alleen nog mijn avondeten en voor de rest houd ik mijn buik in zodat niemand het kan zien. Als ik ’s ochtends vroeg opsta, is mijn buik weer gewoon dun. Hoe kan dit allemaal? Ik word ook niet meer normaal ongesteld sinds een paar maanden. Dat was ook al zo toen ik normaal at. In vijf dagen heb ik eigenlijk maar één maandverbandje nodig om het op te vangen, terwijl ik daarvoor heel erg zwaar ongesteld was en me om de twee à drie uur moest verschonen. Heeft het hiermee te maken? Meisje met dikke buik

Het lijkt erop dat er iets behoorlijk mis is met je. Wat dat precies is, kan alleen een arts die jou lichamelijk heeft onderzocht beoordelen, maar het gaat zeker niet goed met je gezondheid. De oplossing die je zelf hebt bedacht is in ieder geval helemaal verkeerd. Als je nog maar één keer per dag eet, is dat heel erg ongezond! Je ziet wel eens op tv reportages over ondervoede kinderen in Afrika – die zijn vaak heel erg dun, maar hebben wel een dikke buik. Hongeroedeem, zo heet deze aandoening. Het ontstaat door vochtophoping in je buik en wordt veroorzaakt door eiwittekort als gevolg van een slechte of eenzijdige voeding. Oedeem komt ook voor bij mensen met anorexia en naar wat jij schrijft te oordelen lijkt het er sterk op dat je anorexia hebt, of hard op weg bent om anorexia te krijgen. Dat zou ook een verklaring zijn voor je steeds minder wordende menstruatie. De enige manier om gezond te worden, is weer beginnen met eten. Minimaal drie maaltijden en twee tussendoortjes per dag. In het begin zal je buik daar behoorlijk van opzwellen, maar na verloop van tijd, als je lichaam weer goed begint te functioneren, zal het vanzelf minder worden. Lukt dat niet, zoek dan hulp. Kijk eens op de websites van de Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa (www.sabn.nl) of www.proud2beme.nl. Daarop is heel veel informatie te vinden over eetstoornissen en je kunt er chatten en ervaringen uitwisselen met lotgenoten. Blijf zo in ieder geval niet te lang doorgaan, want op deze manier maak je je lichaam echt kapot. 

Lees ook: GIRLZ Talk – Vriendin met anorexia