Ik heb twee vragen: 1) Ik heb best wel dikke wangen. Nou ja, onderaan ‘hangt’ het een beetje. Een soort zakje eigenlijk, aan beide kanten van m’n mond.

En van de zijkant ziet dat er echt heel stom uit. Zijn er manieren om dat door middel van make-up of zo wat weg te werken? Of verandert dat later nog? Ik ben nu 15… 2) Zijn er manieren om de huid onder je kaak/kin wat strakker te maken? Misschien ook tips om je kaak dus wat sterker te maken, kan dat ook met make-up? Anoniem

Net als je lichaam, verandert ook de vorm van je gezicht nog tot je bent uitgegroeid. Dat geldt voor je wangen en ook voor je kaaklijn. Dat wil niet zeggen dat je probleem is opgelost als je bent uitgegroeid, maar er is in ieder geval nog hoop. De situatie is sowieso niet hopeloos want met make-up kun je heel veel bereiken. Benadruk om te beginnen je sterke punten. Als de onderkant van je gezicht niet je beste kant is, leg dan het accent op je ogen en kies voor een neutralere lipstick. Met blush kun je ook de vorm van je gezicht optisch veranderen. Breng de blush niet op je jukbeenderen aan, maar juist daaronder, op het gedeelte waar je wangen dikker zijn. Daardoor breng je als het ware een soort ‘schaduw’ aan en lijkt je gezicht smaller. Gebruik wel een dikke kwast en een poeder die je gemakkelijk kunt verspreiden, want als het een streep wordt, krijg je weer een heel ander effect.