Ik heb last van déjà vu’s. Het is begonnen toen ik vijf was (ik ben nu twaalf). Ik kroop bij mijn moeder in de tent en kreeg het gevoel alsof ik dat precies op dezelfde manier al eens eerder had gedaan.

Omdat ik het best eng vond, vertelde ik het meteen aan mijn moeder. Die zei dat het een déjà vu was en dat andere mensen dat ook wel eens hebben. Maar nu heb ik het wel twee keer per dag! Ik irriteer me eraan, want ik heb ze ook over schokkende dingen. Zoals toen de vader van mijn meester was doodgegaan, en ik dat al eerder had gehoord. Ik weet niet precies hoe het komt. Sommige mensen zeggen dat het met je vorige leven te maken heeft. Is het erfelijk? En hoe kom ik er vanaf? Anoniempje

Déjà vu komt uit het Frans en betekent letterlijk: al eens gezien. Het gaat er dus om dat je iets ziet, hoort of voelt waarvan je het gevoel hebt dat je dat al eerder hebt meegemaakt. Tegelijkertijd weet je dat dit eigenlijk niet het geval kan zijn. Mensen die voor het eerst een déjà vu meemaken, schrikken daar vaak van omdat het een heel vreemd gevoel geeft. Uit onderzoek is gebleken dat het waarschijnlijk een soort ‘kortsluiting’ in je hersenen is. Normaal gesproken zie je iets en brengen je ogen dat beeld naar je hersenen. Die zorgen ervoor dat je je bewust wordt van datgene wat je hebt gezien. Pas daarna wordt het beeld opgeslagen in je geheugen. Bij een déjà vu slaan de hersenen het beeld eerst op, en word je je pas daarna bewust dat je iets hebt gezien. Daardoor krijg je het gevoel dat je dat beeld al eerder hebt gezien. Hoe een déjà vu precies ontstaat is niet duidelijk, zeker is wel dat bijna iedereen er wel eens een heeft. Het is natuurlijk niet leuk als je het heel vaak hebt, maar het wordt pas echt vervelend als je erop gaat letten. Probeer die beelden daarom te negeren.