Een vriendin van mij en ik hebben laatst zitten praten over donor worden en zo. Zij vertelde mij dat ze wel eens naar de bloedbank gaat om bloed te doneren. Ik schrok daar best wel van want dat lijkt me toch wel eng om te doen, maar ze deed er behoorlijk nuchter over.

Nu is mijn vraag of dat niet kwaad kan. En krijg je er geld voor? Misschien dat ze het dan daarom wel doet, want zoals ik haar ken is ze als de dood voor naalden! Ik hoop dat jullie mij wat meer info kunnen geven, want ik durf het niet zo goed aan haar te vragen…Nikki

Om bloeddonor te kunnen worden, moet je minstens 18 jaar oud zijn en bovendien aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je, voordat je de eerste keer bloed geeft, een medische keuring ondergaan. Je bloed wordt dan getest en er wordt gekeken of je verder gezond bent. Als alles goed is, word je ingeschreven als bloeddonor en mag je bloed geven. Per keer geef je ongeveer een halve liter bloed. Een gezond mens kan prima zoveel bloed missen, je lichaam maakt namelijk vanzelf weer nieuw bloed aan. In het ergste geval voel je je een beetje slapjes nadat je bloed hebt gegeven. Het doneren gaat als volgt: er wordt een naald in je ader geprikt die met een slang aan een plastic zak is verbonden. In de zak zit een vloeistof die er voor zorgt dat het bloed niet stolt. Je voelt niet veel van de prik en ook niet van het aftappen. Na 7-10 minuten is de zak vol. Daarna worden er nog een paar buisjes bloed gevuld dat in het laboratorium wordt onderzocht. Als alles goed is, mag je bloed worden gebruikt. Het bloed dat je hebt gedoneerd wordt gebruikt voor mensen die veel bloed hebben verloren bij een ernstig ongeluk of een operatie, en voor mensen die leiden aan een stollingsziekte, bepaalde soorten kanker of andere (bloed)ziektes. Als je bloeddonor wordt, doe je dat helemaal belangeloos. Je krijgt er dus geen geld voor. Wil je meer weten over dit onderwerp, kijk dan op Sanquin.nl. Dat is de enige organisatie in Nederland die donorbloed mag inzamelen. Stichting Sanquin heeft vijfentwintig donorcentra op verschillende plaatsen in heel Nederland.