Mijn vrienden gebruiken softdrugs. Een tijdje geleden vroegen ze mij of ik ook wat wilde. Ik zei ja, omdat ik graag wilde weten hoe het was.

Heel veel andere vriendinnen vonden het veel te vroeg (ik ben 13). Na die keer heb ik het nog een paar keer gedaan en ik wil er mee doorgaan. Niet omdat mijn vrienden dat willen, maar omdat ik dat zelf wil! Mijn ouders weten het niet, want ik blow altijd alleen bij mijn vriendinnen. Nu is mijn vraag aan jullie: is wiet erg schadelijk (ook als je niet verslaafd ben)? Ik wil graag weten waar ik mee bezig ben. Anoniem

Uit onderzoek is gebleken dat 35% van de 17-jarige scholieren wel eens heeft geblowd. Van die 35% gaat ongeveer 12% een tijdlang dagelijks blowen. En van alle scholieren die zeggen dat ze de afgelopen maand hebben geblowd, steekt 25% dagelijks een stickie op. Daaruit blijkt meteen het grootste gevaar van blowen: je kunt je nog zo voornemen het niet te veel te doen, het blijkt toch moeilijker onder controle te houden dan je denkt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is wiet wel degelijk verslavend. Het gaat dan om geestelijke afhankelijkheid; je wilt gewoon steeds vaker stoned zijn omdat het zo’n prettig gevoel is. Voor je het weet, gebruik je elke dag. Blowen heeft direct invloed op je concentratie en je geheugen. Als je stoned bent, kun je je moeilijk concentreren en je kunt ook moeilijker dingen onthouden. Als je elke dag stoned bent, lukt het je dus niet om je huiswerk te maken of om op te letten tijdens de les. Daarnaast is blowen slecht voor je longen. Als je een joint rookt, is de hoeveelheid teer die achterblijft in je longen vier tot vijf keer zo groot als bij een gewone sigaret. Hoewel softdrugs, zoals wiet, minder gevaarlijk zijn dan harddrugs, bestaat er niet zoiets als veilig gebruik van drugs. Als je drugs gebruikt, loop je altijd een risico. Bovendien kan wiet in combinatie met alcohol of andere drugs rare effecten geven (hallucinaties, misselijkheid, paniekaanvallen). Let ook op als je nog moet fietsen. Als je stoned bent is je reactievermogen supertraag en da’s niet echt veilig in het verkeer. Meer informatie over verschillende soorten drugs vind je op www.drugsinfo.nl of www.jellinek.nl.