Als ik bijvoorbeeld aan het eten ben en naar rechts kijk, moet ik van mezelf een keer met mijn kiezen links kauwen, een keer met mijn kiezen rechts en dan een keer met allebei de kanten tegelijk. Hetzelfde heb ik als ik naar voren en naar rechts kijk.

Het kauwen moet ook in een bepaalde volgorde. Twee keer rechts bijvoorbeeld, dan links, dan midden en dan weer midden, links en rechts. Dit wordt steeds erger. Ook al eet ik niet, ik moet van mezelf op die manier kauwen als ik naar iets kijk. En wat ik ook moet, is met mijn vingers op tafel tikken op een bepaalde manier en daarna in tegengestelde volgorde. Ik word er zó moe van. Deze zomer is het minder geweest, alleen is het na de vakantie weer erger geworden. Als ik nu tijdens het lopen met mijn voet op een spleet tussen de tegels stap, móet ik dat ook met mijn andere voet doen, anders krijg ik een irritant onvolledig gevoel. Ik durf het niet tegen mijn ouders of vriendinnen te zeggen want ik ben bang dat ze me gek vinden. Ik heb geprobeerd om te stoppen, maar toen ging ik me heel raar voelen. Ik hoop dat jullie een oplossing hebben en ik hoop dat dit erin komt. Twi-lover

Als je van jezelf bepaalde dingen moet doen of handelingen in een bepaalde volgorde moet uitvoeren, dan ben je inderdaad op weg naar een dwangneurose. Gelukkig zie je het bij jezelf. Als je echt last zou hebben van dwangmatig handelen, dan zou je het zelf niet in de gaten hebben. Dat maakt het misschien gemakkelijker om er iets aan te doen. Afleiding helpt. Zorg ervoor dat je iets anders hebt om aan te denken op momenten dat je het gevoel hebt dat je ‘rare dingen’ gaat doen. Probeer om niet alleen aan tafel te zitten en zo veel mogelijk in gesprek te blijven. En kijk op straat naar andere dingen dan naar de stoeptegels. Of steek over en ga aan de andere kant van de straat lopen zodat je je moet concentreren op het verkeer in plaats van de stoep. Alles wat je van die dwangmatige gedachten af kan houden, helpt. En ook al is dat misschien moeilijk, het is toch slim om erover te praten met mensen in je omgeving. Zij kunnen je namelijk helpen en afleiden als het nodig is. Als het niet lukt om ermee te stoppen, ga dan naar de dokter. Laat het zeker niet uit de hand lopen, want als je een echte dwangneuroses ontwikkelt, wordt je leven alleen maar nóg lastiger.