Eczeem

Ik schaam me een beetje voor mijn eczeem. Ik durf niet tegen mijn vriendje te zeggen dat ik plekken op mijn buik heb. Mijn vriendinnen zeggen: “Jij kunt er niks aan doen”, maar toch…

Ik schaam me een beetje voor mijn eczeem. Ik durf niet tegen mijn vriendje te zeggen dat ik plekken op mijn buik heb. Mijn vriendinnen zeggen: “Jij kunt er niks aan doen”, maar toch…

Ik weet niet hoe ik het moet zeggen tegen mijn vriendje – ik heb nu twee weken wat met hem – en hoe hij erop zal reageren.  De laatste tijd zijn de eczeemplekken wel een stuk minder geworden. Stephanie.

Eczeem kan twee oorzaken hebben: het kan erfelijk zijn en dus van binnenuit komen of het kan een overgevoeligheidsreactie op bepaalde stoffen zijn, een allergie dus. De huid raakt dan geïrriteerd en er ontstaan rode plekken, bultjes, blaasjes of schilfers. Eczeem komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, je kunt er dus overheen groeien. Voor de duidelijkheid: eczeem is absoluut niet besmettelijk! Een uitzondering daarop zijn plekjes die sommige mensen tussen de tenen hebben. Dat wordt wel zwemmerseczeem genoemd, maar eigenlijk is het een schimmelinfectie die ontstaat door bacteriën. Het vervelende van eczeem is dat het vaak jeukt en er niet mooi uitziet.

Wat bij jou de oorzaak is, is niet duidelijk, maar je kunt wel proberen om de plekken zoveel mogelijk te voorkomen. Verzorg je huid goed zodat deze zacht en soepel blijft. Smeer je bijvoorbeeld regelmatig in met een vochtinbrengende lotion. Houd er ook rekening mee dat fel zonlicht, koud weer en droge, warme lucht eczeem erger kunnen maken. Ook kan de dokter je een zalfje geven waardoor de plekken minder worden. Die zalf moet je lange tijd blijven gebruiken, want anders komt de eczeem weer terug.

Als jouw eczeem het gevolg is van een allergie, dan is het natuurlijk belangrijk dat je de stoffen waarvoor je allergisch bent zoveel mogelijk probeert te vermijden.

En dan je vriendje: vertel hem gewoon dat je last hebt van eczeem. Laat hem een plekje zien, dan weet hij wat je bedoelt. Leg hem dan uit waardoor het komt en dat het absoluut niet besmettelijk is. Als hij echt van je houdt, zal hij het geen probleem vinden. Zo niet, dan kun je je afvragen of je echt wel met hem verder wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen