Elke girl krijgt er ooit mee te maken, je wordt voor de eerste keer ongesteld. Wil je maandverband gebruiken of ga je liever meteen voor tampons? Hoe werkt dat eigenlijk een tampon inbrengen? Wij leggen het uit!

Maandverband?

Maandverband plak je in je onderbroek. Dit ‘verbandje’ vangt het bloed op. De meeste girls beginnen eerst met maandverband, omdat de tampon in het begin een beetje pijnlijk kan zijn om in te brengen.

Tampons?

Tampons werken heel anders dan maandverband. Je brengt ‘m in, in je vagina. De samengeperste watten absorberen het bloed. Je kunt ook voor een menstruatiecup kiezen, deze cup vangt je menstruatiebloed op, in plaats van het te absorberen.

tampon inbrengen

Hoe breng je een tampon in?

Het kan een beetje lastig zijn om voor het eerst een tampon in te brengen. Je kunt het best voor het allerkleinste fomaat kiezen. Zorg ervoor dat je ontspannen bent en dat je vagina niet te droog is. Je kunt het inbrengen van een tampon het best oefenen als je wat heftiger bloedverlies hebt, dat is vaak de tweede of derde dag van je menstruatie.

Voordat je de tampon inbrengt, is het superbelangrijk om je handen goed te wassen. Haal de tampon uit de verpakking en trek het touwtje uit de tampon. Vervolgens duw je met je vinger tegen de onderkant van de tampon terwijl je ook het touwtje vast houd en breng je de tampon in. De tampon glijdt vanzelf naar binnen en probeer ‘m zo diep mogelijk naar binnen te duwen totdat ‘ie niet verder kan. Je hoort een tampon niet te voelen dus als je ‘m nog voelt, kun je de tampon nog iets dieper je vagina induwen.

Lukt het toch niet zo goed om de tampon in te brengen? Zet dan één been op de rand van de wc of het bad, zo gaat het vast makkelijker! Vergeet ook niet om na het inbrengen van de tampon je handen goed te wassen. Ook is het heel belangrijk om je tampon regelmatig te verwisselen, check hiervoor altijd even de bijsluiter.

Check ook even deze video

Na het kijken van deze video gaat het vast helemaal lukken!

Lees ook:

Beeld 123RF