Ik ben 16 en ongeveer 166 cm lang. Mijn gewicht schommelt tussen de 42 en 43 kilo. Anderhalf jaar geleden begon ik met afvallen, toen woog ik ongeveer 63 kilo. Ik at heel weinig en wat ik at, spuugde ik gewoon weer uit. Een meisje op school is naar een vertrouwenspersoon gegaan.

Daar heb ik mee gepraat, daarna zijn mijn ouders gebeld omdat wat ik had levensbedreigend was. Nu mag ik kleinere porties eten, maar niks uitspugen. Maar ik kan het niet. Om nu mijn eten kwijt te raken, slik ik laxeerpillen, maar dat zijn er onderhand wel 30 per dag en dan nog zitten er dagen bij dat ik niet kan poepen. Ik raak dan heel erg in paniek en bek iedereen in mijn omgeving af. Dat wil ik niet, maar door de paniek gaat alles fout. Ik wil zo niet meer verder leven, ik verpest de hele sfeer thuis en zo. Help me, please. Maar ik ga dus never nooit meer naar zo’n praatpersoon! Een hopeloos wezen

Met jouw lengte en gewicht heb je een Body Mass Index (BMI) van 15.24 en dat betekent dat je ernstig ondergewicht hebt. Bovendien ben je in anderhalf jaar tijd 20 kilo afgevallen, je spuugt je eten uit en/of je gebruikt laxeerpillen. Dat betekent dat je lichaam geen enkele reserve meer heeft en je conditie elke dag achteruit holt. De vertrouwenspersoon op school heeft je ouders ingeschakeld omdat je situatie levensbedreigend is. Terecht! Dit doen 30 laxeerpillen per dag met je: ze maken je darmen kapot en halen al het vocht uit je lichaam, waardoor je nieren en andere organen ermee stoppen – kortom, ze maken je lichaam in rap tempo kapot. Hetzelfde geldt voor niet eten of spugen. Je kunt wel zeggen dat je never nooit meer naar zo’n praatpersoon gaat, maar er moet wel iets worden gedaan aan jouw eetstoornis. Want die heb je! Ga om te beginnen eens kijken op de site van de Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa (www.sabn.nl). Lees de verhalen van meisjes die – net als jij – een eetstoornis hebben. Praat met hen op de chat of via het prikbord. Hopelijk zie je dan in dat je een groot probleem hebt. Op die site zitten ook deskundigen die alles over eetstoornissen weten en die je verder kunnen helpen. Je kunt ze ook bellen op 0900-8212433 (op werkdagen van half negen tot zes uur). Er gaan mensen dood aan eetstoornissen, anderen blijven de rest van hun leven klachten houden. Reden genoeg om er iets aan te doen. En als dat betekent dat je weer naar zo’n praatpersoon moet, dan zul je ook dat moeten doen. Er staat veel meer op het spel dan de sfeer in huis!